Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) marchează 1 august – Ziua Internațională de Luptă împotriva Cancerului Pulmonar – prin lansarea unui proiect-manifest care are ca obiectiv dublarea supraviețuirii la 5 ani în cancerul pulmonar, până în 2025. Este necesară intervenția urgentă într-o serie de arii prioritare, de la prevenție, depistare precoce, managementul și tratamentul cancerului pulmonar, la dezvoltarea de noi politici de sănătate.

La fiecare oră, un român moare de cancer pulmonar și alți doi pacienți cu cancer pulmonar ajung în spital. Cancerul pulmonar se situează pe primul loc în România, atât ca număr de cazuri diagnosticate, cât și ca numar de decese înregistrate în rândul bărbaților, iar mai nou este o cauză frecventă de mortalitate și în rândul femeilor.

În fiecare an sunt depistate 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, reprezentând 13.6% din totalul cazurilor noi de cancer diagnosticate anual. Mortalitatea provocată de această afecţiune este de 10.277 de decese pe an, respectiv 20% din decesele cauzate de cancer din țara noastră. Ratele de supraviețuire în cancerul pulmonar sunt foarte scăzute în comparație cu alte tipuri de cancer de mare incidență – rata actuală de supraviețuire la 5 ani în România este de doar 11%, fiind printre cele mai scăzute din Europa. Prin urmare, cancerul pulmonar este o problema majoră de sanătate publică, atrag atenția reprezentanții Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Materialul integral este disponibil pe www.dcmedical.ro.