Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA (“World AIDS Day” ) este marcată anual la 1 decembrie, pentru a aminti oamenilor din întreaga lume să fie uniţi în lupta împotriva HIV/SIDA pentru a putea oferi susţinere persoanelor seropozitive. Această zi a fost marcată pentru prima dată în anul1988, în cadrul Conferinţei mondiale privind SIDA, de la Londra.

HIV rămâne o problemă majoră de sănătate publică, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Chiar dacă la nivel mondial s-au înregistrat progrese semnificative în ultimele decenii, obiectivele globale stabilite pentru 2020 nu au fost îndeplinite.

Diviziunea, inegalitatea și nerespectarea drepturilor omului se numără printre eșecurile care au permis virusul HIV să producă o criză majoră în sănătatea publică. Acum, COVID-19 exacerbează inechitățile și întreruperile serviciilor, făcând viețile multor persoane seropozitive mai dificile.

Tema Zilei Mondiale de Luptă împotriva SIDA 2021 este „End inequalities. End AIDS”. OMS și partenerii subliniază inegalități tot mai mari privind accesul la serviciile esențiale pentru persoanele cu HIV.

Pe data de 1 decembrie 2021, OMS face apel la liderii globali și la cetățeni să se unească pentru a combate inegalitățile care provoacă SIDA și pentru a reuși să ajungă la persoanele care, în prezent, nu primesc servicii esențiale pentru HIV.

Mesaje cheie de Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA

  1. Să stopăm HIV!

Inegalitățile persistente și provocările generate de pandemia de COVID-19 necesită un efort în plus pentru a stopa HIV ca amenințare pentru sănătatea publică, până în 2030.

  1. HIV și COVID-19, combătute împreună

Persoanele cu HIV se confruntă cu provocări în plus generate de pandemia de COVID-19, iar combaterea lor este primordială.

  1. Egalitatea primează

Indiferent de țară sau zona geografică, persoanele seorpozitive trebuie să aibă acces egal la prevenire, testare, îngrijire și tratamentul împotriva HIV; inclusiv vaccinările și serviciile COVID-19.

  1. Concentrarea asupra grupurilor expuse unui risc ridicat

OMS recomandă concentrare asupra țărilor și populațiilor care încă lipsesc din ”tabloul” global al combaterii HIV/SIDA. Acestea includ diversele grupuri de oameni care sunt marginalizate în fiecare țară, inclusiv populațiile „cheie”, expuse unui risc ridicat.

 

Virusul HIV

Virusul imunodeficienței umane (HIV) este virusul care provoacă sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA). Acest test măsoară cantitatea (încărcatura virală) materialului genetic din sânge și raportează câte copii ale virusului sunt prezente.

Când o persoană este inițial infectată cu HIV, virusul se replică, iar principalul obiectiv sunt celulele CD4 (celule albe din sânge care luptă împotriva infecțiilor). Virusul intră în celule și le folosește pentru a se replica și răspândi în tot corpul. Se deplasează în ganglionii limfatici, splină și în alte parți ale corpului.

SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Dobândite) apare atunci când scade numărul de limfocite CD4, iar imunitatea este grav afectată, organismul nu se mai poate apăra împotriva altor virusuri şi bacterii, astfel încât infecţia cu HIV se agravează.

Nu există un antidot împotriva HIV şi a SIDA, dar există tratamente care îmbunătăţesc calitatea vieţii şi prelungesc speranţa de viaţă a persoanelor seropozitive. Tratamentul destinat pacienţilor infectaţi cu HIV constă în antiretrovirale (ARV), dar singura modalitate eficientă de eradicare a HIV/SIDA o constituie prevenirea.

 

Sursă: www.who.int