Ziua internaţională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai în vederea conştientizării la nivel mondial a bolii şi acordare de sprijin celor afectaţi şi familiilor acestora.

Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internaţional, reprezentând 13 ţări, Ziua internaţională a luptei împotriva maladiei Lupus este susţinută de Federaţia Mondială Lupus. Aceasta este o coaliţie de organizaţii de pacienţi cu Lupus din întreaga lume, ce urmăreşte îmbunătăţire calităţii vieţii persoanelor afectate, potrivit worldlupusfederation.org şi worldlupusday.org.

Lupusul este o boală cronică, autoimună, care poate deteriora orice parte a corpului (piele, articulaţii, organe). Ea este generată de un virus, întâlnit mai ales la femei, ce opreşte sistemul imunitar să mai facă diferenţa dintre substanţele şi celulele străine şi cele proprii. Astfel, sistemul imunitar produce anticorpi care distrug celulele corpului, producând de la inflamaţii şi răni până la distrugerea gravă a unor organe şi/sau desfigurare. Semnele şi simptomele tind să dureze mai mult de şase săptămâni şi deseori, mulţi ani. Printre simptomele care pot să apară se numără febra, anemia, sensibilitatea la lumină, pierderea sau creşterea în greutate, probleme cu coagularea sângelui, convulsii, anxietate, depresie, pierdere de memorie, căderea părului.

Pentru diagnosticarea bolii specialiştii estimează că este nevoie, în medie, de patru ani şi de consultarea a trei medici diferiţi. Lupusul este dificil de diagnosticat întrucât prezintă simptome care imită adesea caracteristicile altor afecţiuni, variază mult de la un pacient la altul şi poate suferi modificări în timp. Din cauza complicaţiilor cardiace şi renale pe care le poate genera, precum şi pentru faptul că nu există tratament curativ pentru aceasta boală, 15-20% dintre pacienţii cu lupus mor în decurs de 15 ani după diagnosticare, potrivit „Lupus Foundation of America”.

La nivel mondial, peste 5 milioane de oameni suferă de efectele acestei maladii, potrivit datelor statistice. Această afecţiune apare în intervalul 15-44 de ani, femeile fiind mai predispuse.

La nivel global, organizaţiile internaţionale constituite pentru a lupta împotriva lupusului desfăşoară manifestări prin care cer sprijin în vederea finanţării cercetării medicale asupra acestei boli, şi, totodată, recunoaşterea la nivel mondial a lupusului ca o problemă importantă de sănătate publică.

Primul tratament din ultimii 50 de ani împotriva maladiei lupus este Benlysta, aprobat de „U.S. Food and Drug Administration” (FDA) la 9 martie 2011. Este un medicament utilizat pentru a trata lupusul (lupus eritematos sistemic, LES) la adulţi (cu vârsta de 18 ani şi peste) a căror boală are grad înalt de activitate în ciuda tratamentului standard. În 2021, au fost aprobate alte două medicamente – Lupkynis şi Saphnelo, arată www.lupus.org. AGERPRES