Ziua Mondială a Sănătății Mintale se sărbătorește pe 10 octombrie în fiecare an. Sănătatea mintală a parcurs un drum lung de la începutul anilor nouăzeci, când Federația Mondială a Sănătății Mintale (WFMH) a stabilit oficial această zi.

Conștiința noastră de sine și sensibilitatea față de acest subiect au schimbat lucrurile în bine. Limbajul folosit în jurul sănătății mintale s-a îmbunătățit, pe măsură ce cuvinte precum „nebun” sunt folosite din ce în ce mai puțin și se înțelege că prin folosirea acestor cuvinte se crează stigmatizarea neintenționată.

Tema Zilei Mondiale a Sănătății Mintale din 2022, stabilită de Federația Mondială pentru Sănătate Mintală, este „Sănătatea mintală – o prioritate globală”.

ISTORIA ZILEI MONDIALE A SĂNĂTĂȚII MINTALE

În 1992, Federația Mondială a Sănătății Mintale, condusă de secretarul general adjunct la acea vreme, Richard Hunter, a creat Ziua Mondială a Sănătății Mintale. Nu avea un alt obiectiv precis, doar să pledeze pentru sănătatea mintală în ansamblu. A reprezentat un pas pentru a schimba o multitudine de obiceiuri proaste și periculoase, care înrăutățeau o situație dificilă pentru oameni.

Existau o serie de probleme de sănătate mintală care nu au fost tratate corespunzător. Au existat lupte pentru a obține finanțare publică pentru tratament în Franța,împotriva tratamentului inuman în Noua Zeelandă, precum și în stoparea ignoranței generale cu privire la ceea ce este de fapt sănătatea mintală. WFMH știa că trebuie să acționeze la scară globală pentru a rezolva o criză globală.

În primii trei ani, a existat o emisiune, care era transmisă pe tot globul prin satelitul agenției de informații din SUA. Studioul era situat în Tallahassee, Florida și a devenit o modalitate utilă de a transmite mesajul lor de advocacy în lume.

Prima temă a Zilei Mondiale a Sănătății Mintale a fost „Îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate mintală în întreaga lume”. 27 de țări au trimis rapoartele realizate după campanie și au existat campanii naționale în Australia și Anglia. Continuând acest impuls, membrii consiliului de administrație al WFMH din întreaga lume au organizat evenimente în conformitate cu ziua și cu popularitatea crescândă a acesteia în rândul departamentelor guvernamentale, organizațiilor și societății civile deopotrivă.

Începând cu anul 1995, Organizația Panamericana de Sănătate (PAHO) a aranjat traducerea materialului în mai multe limbi pentru a putea fi distribuit. Pe măsură ce anii au trecut, mai multe țări s-au implicat, iar percepția asupra sănătății mintale a devenit ușor sinonimă cu drepturile omului.

CUM SĂ MARCĂM ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII MINTALE

 1. Organizarea unei ședințe de terapie de grup la locul de muncă

Acest lucru va permite colectivului să se exprime într-un mediu sigur. Există tendința de a urma ideea conform căreia ignorarea problemelor este cea mai bună cale, dar dacă problemele nu sunt tratate în mod corespunzător, pot exacerba.

 1. Îngrijirea de sine

Există multe schimbări care pot fi făcute și care pot continua și dincolo de Ziua Mondială a Sănătății Mintale. Dezvoltarea unei rutine regulate de somn, ajustarea dietei cu opțiuni mai sănătoase, luarea pauzelor de prânz și plimbările lungi sunt doar câteva dintre opțiuni. Scopul îngrijirii de sine este înțelegerea nevoilor specifice.

 1. Valorificarea temei propuse de Ziua Mondială a Sănătății Mintale

În fiecare an, există o temă nouă și chiar dacă nu implică în mod direct problemele cu care se confruntă fiecare, există anumite directive care pot fi învățate prin valorificarea acestei teme. Documentarea privind tema respective duce la extinderea noțiunii de conștientizare și poate oferi instrumentele potrivite pentru a-i înțelege mai bine pe ceilalți.

5 LUCRURI SURPRINZĂTOARE DESPRE SĂNĂTATEA MINTALĂ

 • În anumite culturi se consideră că problemele de sănătate mintală sunt cauzate de anumite spirite.
 • La nivel global, unul din patru oameni va avea nevoie de îngrijiri privind sănătate mintală, la un moment dat în viață.
 • Peste 43 de milioane de americani se luptă cu sănătatea mintală.
 • Din anul 2012, depresia în rândul tinerilor a crescut de la 5,9% la 8,2%.
 • Majoritatea persoanelor nu au acces la un tratament medical adecvat.

 

IMPORTANȚA ZILEI MONDIALE A SĂNĂTĂȚII MINTALE

 1. Identificarea problemei

Conceptul despre mintea este unul abstract, iar această zi permite autoreflecţia. Se evoluează dincolo de percepțiile învechite și se stopează stigmatizarea sănătății mintale, astfel încât să poată exista diagnosticarea corectă a problemelor. Odată cu eliminarea poverii și fricii din jurul problemelor de sănătate mintală, lupta devine considerabil mai ușoară.

 1. Împărtășirea bucuriei, dar și a durerii

Această zi  amintește că indiferent prin orice ai trece, nu ești singur. De prea multe ori credem că suntem singurii care se confruntă cu o perioadă dificilă. Este foarte importantt să știm că și alți oameni au trecut prin perioade dificile și au reușit să le depășească.

 1. Tratamentul adecvat

Pe măsură ce înțelegerea noastră despre sănătatea mintală crește, crește și capacitatea noastră de a căuta un tratament adecvat. Cu terapeutul potrivit și medicamentele necesare, tratamentul poate fi cel eficient. Cu cât va fi acordată mai multă finanțare cercetării și asistenței mintale, cu atât impactul global va crește.

 

Sursă: nationaltoday.com