Secretarul de stat în Ministerul Muncii Elena Solomonesc a recomandat asociaţiilor şi fundaţiilor care acordă servicii medico-sociale la domiciliu să apeleze la un jurist pentru ca pacientul îngrijit la domiciliu să poată beneficia de resurse financiare atât de la Ministerul Muncii, cât şi de la consiliile locale.
Tema îngrijirii pacienţilor vârstnici la domiciliu a fost abordată pe 4 octombrie la Parlament, la Conferinţa “Dreptul la reveria vârstei”, organizată de compania MedicHub Media cu sprijinul Comisiilor pentru drepturile omului şi de sănătate din Senat, în parteneriat cu Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, alături de Fundaţia Crucea Alb-Galbenă.
“Nu am voie la dublă finanţare din partea statului. La noi nu există niciun pacient, niciun beneficiar care să se găsească pe listele a doi finanţatori. Dacă pacientul e pe lista de la Ministerul Muncii, atunci el primeşte de acolo cei 120 de lei pe lună pentru servicii medico-sociale”, a spus Măriuca Ivan, manager general al Fundaţiei Crucea Alb-Galbenă, primul ONG care a acordat în România servicii medico-sociale la domiciliu pacienţilor.
Elena Solomonesc a contrazis-o, afirmând că nu e dublă finanţare. “Unul e bugetul local, altul bugetul de stat. Nu e dublă finanţare. Nu este un impediment. Dar asta e dintotdeauna în legislaţie. De ce duc lipsă unele ONG-uri? (…) Nu caută un specialist să ştie să meargă acolo unde trebuie, care cunoaşte legea. Aveţi nevoie de un specialist care cunoaşte legea. Nu este pentru dvs, pentru beneficiarii dvs. Un jurist”, a spus ea.
Măriuca Ivan a explicat că pentru un pacient se primesc 120 de lei lunar pentru servicii medico-sociale, potrivit Legii 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor care administrează unităţi de asistenţă socială, şi maximum 60 de lei pe zi pentru cel mult 90 de zile pe an de la CNAS.
“Am aflat azi că noi am fi putut să decontăm serviciile pentru pacientul care e pe lista Ministerului Muncii şi de la Consiliul local. Dacă există, este un beneficiu extraordinar. Şi noi ar trebui să depunem proiecte la consiliile locale. (…) Am aflat şi eu astăzi. De mâine încolo îmi iau un jurist, aşa cum am fost sfătuită, să văd dacă un beneficiar poate primi finanţare şi de la o autoritate centrală, cum este Ministerul Muncii, şi de la o autoritate locală, cum este Consiliul local. E chiar noutate! E de bine”, a adăugat Ivan.
Elena Solomonesc a amintit că, potrivit INS, în România există 3,5 milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani, adică 16% din populaţia ţării. În 2017 au beneficiat de servicii sociale aproximativ 13.000 de persoane vârstnice, ceea ce este insuficient, a declarat secretarul de stat. AGERPRES