11 politici publice în domeniul sănătății și protecției sociale au fost depuse la ministerele abilitate de Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), ca urmare a finalizării proiectului „O societate civilă implicată în sistemul de sănătate şi protecţie socială”.

La ceremonia de închidere a proiectului, pe lângă reprezentanți ai societății civile, a participat și Diana-Loreta Păun, Consilier de Stat Administrația Prezindețială – Departamentul Sănătate Publică și Cristina Siclovan, consilier superior de la Casa Națională de Asiguări de Sănătate.

Este foarte important demersul realizat de UNOPA prin proiectul „O societate civilă implicată în sistemul de sănătate și protecție socială”. Este un model de succes în implementarea unui proiect european, iar acum așteptăm ca decidenții să implementeze politicile publice elaborate cu atâta efort de asociațiile de pacienți”, a precizat Diana-Loreta Păun, Consilier de Stat Administrația Prezindețială – Departamentul Sănătate Publică. 

Prin intermediul acestui proiect, a fost instruit personalul de la nivelul a 50 de asociaţii de pacienţi şi parteneri sociali, în domeniile „Elaborarea politicilor publice” şi „Advocacy şi comunicare publică”. De asemenea, au fost organizate trei cursuri pentru 61 de persoane, care au fost instruiteîn domeniul „Elaborarea politicilor publice, iar alte 60 de persoane au fost instruitre în domeniul„Advocacy şi comunicare publică”.

O altă reușită a implementării acestui proiect este reţeaua de organizaţii neguvernamentale şi parteneri sociali „CivilNet”, care a fost operaţionalizată pentru a monitoriza politicile publice iniţiate de autorităţi în domeniul sănătăţii şi al protecţiei sociale, în direcţia evaluării şi elaborării de propuneri alternative. Totodată, au fost organizate șapte dezbateri regionale cu tema „Politicile publice din domeniul sănătății și protecției sociale”, dezbateri la care au pasticipat peste 250 de persoane.

Materialul integral disponibil pe EvenimentulZilei.ro.