În fiecare an, pe 13 aprilie, este Ziua Mondială de Conștientizare a Sarcoidozei, menită să atragă atenția asupra acestei boli inflamatorii. Această zi îi încurajează, de asemenea, pe cei care au această afecțiune să se susțină unul pe altul și să le povestească celorlalți despre viața cu sarcoidoză.

În aprilie 2008Fundația pentru Cercetarea Sarcoidozei a declarat Luna Conștientizării Sarcoidozei. Unsprezece ani mai târziu, organizația a lansat Ziua Mondială de Conștientizare a Sarcoidozei, împreună cu celebrarea lunii aprilie. Ei au găzduit prima Zi Mondială de Conștientizare a Sarcoidozei pe 13 aprilie 2019.

Deși sarcoidoza este o boală rară, afectează în continuare mii de oameni din întreaga lume. În Statele Unite, există aproximativ 200.000 de americani care au fost diagnosticați cu sarcoidoză. În Marea Britanie, boala afectează aproximativ 108.000 de oameni.

Cunoscută și sub numele de sarcoid, această afecțiune apare atunci când celulele din corp se adună pentru a forma mici bulgări. Acești bulgări mici se numesc granuloame. Granuloamele cresc de obicei în glandele limfatice și plămâni. Cu toate acestea, granuloamele se pot dezvolta și în alte părți ale corpului.

Simptomele acestei boli depind de partea corpului care este afectată. În multe cazuri, cei cu sarcoidoză vor avea următoarele simptome:

  • Oboseală
  • Transpiratii nocturne
  • Tusea
  • Pierdere în greutate
  • Febră
  • Noduli limfatici umflați

Dacă afecțiunea afectează ochii, simptomele includ de obicei uscăciune, roșeață și durere. Dacă granuloamele cresc în plămâni, pot cauza dificultăți de respirație sau respirație șuierătoare.

Pentru unii, simptomele intră în remisie fără a necesita niciun tratament. Alți bolnavi cu sarcoidoză au simptome persistente, dintre care unele pot fi destul de debilitante.

Nu există nici un tratament pentru această afecțiune inflamatorie. Pacienții care suferă de sarcoidoză cronică pot avea nevoie de medicamente specifice pentru a trata simptomele. Opțiunile de tratament pot include, de asemenea, kinetoterapie și reabilitare pulmonară. Cazurile severe ale bolii pot necesita un transplant de organe.

 

#Ziua Mondială a Sarcoidozei #Stop Sarcoidoza

În această zi, Fundația pentru Cercetarea Sarcoidozei îi încurajează pe bolnavi să găzduiască evenimente informative în comunitățile lor. Oamenii ar trebui să poarte violet pentru a ajuta la conștientizării bolii. Pacienții cu sarcoidoză sunt încurajați să-și împărtășească poveștile. Pentru a-ți face partea, fă-ți un selfie în tricoul tău violet preferat și distribuie-l pe rețelele sociale cu #WorldSarcDay sau #StopSarcoidosis.

 

Sursa: Nationaldaycalendar.com