14 familii cu copii şi tineri cu diabet din Constanţa şi din judeţul Constanţa au participat duminică, 28 august, într-o tabără la mare, pentru o zi. Patru tineri cu diabet, acum adulţi, din generaţia anului 2008 al înfiinţării Asociaţiei Sweet Land Constanţa, au fost voluntari pentru cei mici.

În programul zilei au fost incluse: atelierul de pictură pe sticlă şi jocuri la Intelect Parc, vizite la Delfinariul şi Planetariul din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, prânzul şi gustările savurate într-un veritabil picnic în aer liber.

În timp ce copiii au fost implicaţi în diferite jocuri, părinţii lor au discutat cu un psiholog (dna Mirela Sârbu) şi cu 2 medici diabetologi (dr. Alina Chiriţă şi dr.Roxana Maraloi) despre cum pot gestiona mai bine rolul de părinte al unui copil cu diabet.

Activităţile din tabăra de o zi s-au încheiat cu un instructaj despre cum ne putem păstra sănătatea danturii, realizată de medicul stomatolog, dr. Doina Scripca, un test pentru evaluarea cunoştinţelor învăţate şi înmânarea cadourilor oferite de sponsori alături de diploma participării la eveniment.

Menţionăm că familiile din judeţ (Cuza-Vodă, Pelinu, Potârnichea, Năvodari) au avut transportul dus-întors asigurat de câte un membru al Lions Club Constanţa, respectiv un voluntar activ al Asociatiei Sweet Land Constanţa, George Pletea.
Vă mulţumim pentru această zi minunată! (R. C., 13 ani)

A fost superb şi am observat cum copiii care erau retraşi la început, încet-încet au socializat ! Avem nevoie de astfel de întâlniri pentru ca ei să vadă că nu sunt singuri! (mama fetiţei A. P. 9 ani)

Mulţumim tuturor celor care au participat la organizare. Ştiu că în spatele evenimentului au fost multe persoane care s-au implicat, felicitări! (mama adolescentei A. A, 16 ani)

Pentru voluntarii Asociaţiei Sweet Land implicaţi a fost o experienţă plăcută şi ne-au declarat:

Sunt bucuroasă că le-am putut spune povestea mea de viaţă, cu un diabet insulinodependent de la vârsta de un an, iar astăzi le-am vorbit ca absolventă de master în biologie medicală la UMF Bucureşti (Lavinia Gălbinaş, biolog, 27 ani, voluntar)

Mă bucur că am învăţat şi ne-am distrat în acelaşi timp! Sunt încântat câţi copii dintre cei care au venit astăzi au talent muzical, putem realiza multe proiecte şi în acest domeniu, scena evenimentelor muzicale ne aşteaptă, este şi pentru noi! (Alexandru Moldoveanu, profesor de muzică, 28 ani, voluntar)

Un asemenea proiect ne-a dat ocazia să ştim mult mai bine care sunt problemele cu care se confruntă copiii şi tinerii cu diabet, familiile lor, şi mai ales, cum ne putem implica pe viitor pentru a-i ajuta. Chiar la finalul zilei ne-am dat seama că o serie de campanii de informare, educaţie şi consiliere în şcoli, în mod special în cele în care învaţă tinerii prezenţi astăzi în tabără, înseamnă o prioritate (Corneliu Peleanu, preşedinte Lions Club Constanţa).

Tabăra de diabet de o zi la mare a fost organizată de Asociaţia copiilor şi tinerilor cu diabet din judeţul Constanţa „Sweet Land” şi Lions Club Constanţa şi este un început pentru viitoarele activităţi şi proiecte pe care dorim să le derulăm pentru ei în această echipă.

Parteneri: Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa, Intelect Parc, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa şi Centrul de Resurse Educaţionale şi Psihosociale Constanţa.

 

Sursa foto: Asociatia Sweet Land Constanta