Ziua Mondială a Diabetului  a fost creată în 1991 de către IDF și Organizația Mondială a Sănătății, ca răspuns la preocupările tot mai mari cu privire la amenințarea crescândă pentru sănătate reprezentată de diabet. Ziua Mondială a Diabetului a devenit Ziua Națiunilor Unite oficială în 2006, odată cu adoptarea Rezoluției Națiunilor Unite 61/225. Este marcată în fiecare an pe 14 noiembrie, ziua de naștere a lui Sir Frederick Banting, care a descoperit împreună cu Charles Best insulina în 1922.

Ziua Mondială a Diabetului este cea mai mare campanie de conștientizare a diabetului din lume, care ajunge la o audiență globală de peste 1 miliard de oameni în peste 160 de țări. Campania atrage atenția asupra problemelor de o importanță capitală pentru lumea diabetului și menține diabetul ferm în centrul atenției publice și politice.

Tema Zilei Mondiale a Diabetului 2021-2023 este Accesul la îngrijirea diabetului.

În 2023, campania se concentrează pe importanța cunoașterii riscului de diabet de tip 2 pentru a ajuta la întârzierea sau prevenirea afecțiunii și subliniind impactul complicațiilor legate de diabet și importanța de a avea acces la informațiile și îngrijirea potrivite pentru a asigura un tratament în timp util.

1 din 10 adulți din întreaga lume are diabet. Peste 90% au diabet de tip 2. Aproape jumătate din cazuri nu sunt încă diagnosticate.

În multe cazuri, diabetul de tip 2 și complicațiile acestuia pot fi întârziate sau prevenite prin adoptarea și menținerea unor obiceiuri sănătoase. Atunci când nu este detectat și tratat devreme, diabetul poate duce la complicații grave și care pot pune viața în pericol.

 

Persoanele cu risc de diabet de tip 2, este important să își cunoască riscul de a dezvolta dibaet și să știe ce trebuie să facă pentru a sprijini prevenirea, diagnosticarea precoce și tratamentul în timp util.

Pentru persoanele care trăiesc cu diabet zaharat, conștientizarea și accesul la informațiile corecte și la cele mai bune medicamente și instrumente disponibile pentru a sprijini autoîngrijirea este vitală pentru a întârzia sau a preveni complicațiile.

Pentru profesioniștii din domeniul sănătății este necesar accesul la instruire și resurse suficiente pentru a detecta complicațiile din timp și pentru a oferi cea mai bună îngrijire posibilă.

Sloganul pentru campania 2023 este: Cunoaște-ți riscul, Cunoaște-ți răspunsul!

Aflați-vă riscul de diabet de tip 2 prin instrumentul online de evaluare a riscurilor IDF.

 

 

Sursa: Worlddiabetesday.org