De Ziua Mondială a Dermatitei Atopice, Asociația Română de Educație în Alergii (AREA), alături de Asociația Credu și Asociația Din grijă pentru copii, lansează campania de educare și comunicare ”ȘI DACĂ AI ȘTI ?”.

Această campanie are drept scop informarea publicului cu privire la modul cum dermatita atopică afectează vieților celor suferinzi, dincolo de prima impresie.

Bariera cutanată imperfectă permite trecerea alergenilor prin epiderm și activarea excesivă a sistemului imunitar și poate declanșa o reacție inflamatorie la nivelul pielii, rezultând în simptomele caracteristice dermatitei atopice.

Dermatita atopică este o afecțiune inflamatorie a pielii care provoacă mâncărimi cronice, uscăciune, erupții cutanate, bășici și infecții ale pielii. Este una dintre cele mai răspândite afecțiuni ale pielii – la nivel mondial afectează până la 20% din toți copiii și 10% din adulți.

« 1 din 5 copii și unul din 10 adulți are dermatită atopică. 85% dintre aceștia nu dorm noaptea, pentru că se scarpină neîncetat, și în consecință lipsesc de la școală, de la serviciu, au risc de a subperforma sau de a-și pierde locurile de muncă », declară doamna doctor Diana Plăcintescu.

Erupțiile cutanate și infecțiile ulterioare ale pielii cauzate de eczeme pot avea adesea un impact asupra aspectului fizic al unei persoane, iar copiii cu eczeme vizibile sunt frecvent tachinați, hărțuiți și excluși din grupurile sociale.

Pacienții cu această boală necesită o îngrijire zilnică laborioasă și costisitoare. Efortul susținut și presiunea zilnică a ritualului de îngrijire a unui copil cu eczemă atopică poate afecta relațiile personale, poate scădea funcționarea psihosocială, poate aduce pierderi de somn pentru membrii familiei și un sentiment de neputință în a face față suferinței zilnice a copilului.

Dr. Adriana Nicolae, specialist în alergologie, subliniază importanța managementului adecvat, pluridisciplinar, al acestei afecțiuni: “În managementul dermatitei atopice, pe lângă verificarea bolii în sine, se vor verifica și celelalte boli alergice care coexistă, într-o strategie complexă. Dacă se va îmbunătăți starea pielii, de cele mai multe ori se constată că și celelalte afecțiuni se îmbunătățesc odată cu ea, cel puțin într-o oarecare măsură, lucru valabil și invers.”

În cadrul campaniei va avea loc Congresul Pacienților Atopici, organizat în data de 23 septembrie, de Asociația Română de Educație în Alergii, în parteneriat cu Asociația CREDU și Asociația Din Grijă pentru Copii. Evenimentul aduce în prim-plan o listă de experți din diverse domenii: dermatologie, alergologie, psihiatrie și nutriție.

Mai multe detalii aici: https://www.educatie-alergii.ro

 

Sursa foto: Efanet.org