Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer reprezintă o campanie globală pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la cancerul infantil şi pentru a evidenţia sprijinul necesar pentru copiii şi adolescenţii cu cancer, supravieţuitorii şi familiile acestora, notează https://internationalchildhoodcancerday.org/.

În fiecare an, această zi subliniază nevoia de recunoaştere rapidă a semnelor care ar putea salva vieţi şi, totodată, impactul acestei boli. De asemenea, evidenţiază necesitatea unui acces mai echitabil şi mai bun la tratament şi îngrijire pentru toţi copiii cu cancer, de pretutindeni. Este o zi a conştientizării ravagiilor pe care această boală o face în lume, a dificultăţilor pe care le traversează cei care sunt atinşi de ea şi a nevoii de sprijin pe care cei suferinzi şi familiile lor o au, evidenţiază site-ul https://comunitateaoncologica.ro/.

Acest eveniment anual a fost creat în 2002, de Childhood Cancer International, o reţea globală cu 183 de organizaţii de părinţi, asociaţii de supravieţuitori ai cancerului în copilărie, grupuri de sprijin pentru cancerul în copilărie şi societăţi de cancer, din peste 94 de ţări de pe cinci continente. Această zi are la bază convingerea campaniei Childhood Cancer International (ICCD) că fiecare copil şi adolescent cu cancer merită cea mai bună îngrijire medicală şi psihosocială posibilă, indiferent de ţara de origine, rasă, statut financiar sau clasa socială. De asemenea, este fundamentată pe premisa că decesele cauzate de cancer în copilărie sunt evitabile, cu diagnosticare în timp util şi precisă, disponibilitate şi acces la medicamente esenţiale de calitate, precum şi tratament şi îngrijire adecvate.

În fiecare an, peste 400.000 de copii şi adolescenţi sub 20 de ani sunt diagnosticaţi cu cancer, potrivit datelor ICCD. Incidenţa cancerului infantil este în creştere de la an la an în ultimii 25 de ani. În ciuda progreselor mari în cercetarea pentru unele tipuri de cancer la copil, cancerul încă ucide un număr în creştere de copii şi tineri cu vârste cuprinse între 1 şi 20 de ani faţă de orice altă boală – mai mult decât SIDA, astmul, diabetul şi fibroza chistică, împreună, conform https://comunitateaoncologica.ro.

Când vorbim despre cancerul infantil ne referim la mai mult de 12 tipuri majore şi peste 100 de subtipuri. Tumorile cerebrale rămân principala cauză a decesului cauzat de cancer la copii. Cancerele din copilărie sunt în principal cele ale celulelor albe din sânge (leucemie), creierului, oaselor, sistemului limfatic şi tumorilor muşchilor, rinichilor şi sistemului nervos. Vârsta medie pentru cancerul la copil este de şase ani, iar cancerele la copiii foarte mici sunt foarte agresive. Trei tipuri de cancer infantil reprezintă majoritatea cazurilor la copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani: leucemie – 32%; cancer la creier şi sistemul nervos central – 19%; limfoame – 11%, arată sursa citată anterior.

Rata de supravieţuire depinde de regiune, cu o supravieţuire de 80% în majoritatea ţărilor cu venituri mari, dar până la doar 20% în ţările cu venituri mici şi medii. Obiectivul ţintă al Iniţiativei Globale pentru Cancerul Copilului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este de a elimina toată durerea şi suferinţa copiilor care luptă împotriva cancerului şi de a obţine cel puţin 60% de supravieţuire pentru toţi copiii diagnosticaţi cu cancer din întreaga lume până în 2030. Aceasta reprezintă o dublare aproximativă a ratei actuale de vindecare şi înseamnă salvarea suplimentară a unui milion de vieţi în următorul deceniu, subliniază ICCD.

Cauzele majorităţii cancerelor infantile sunt necunoscute (într-o mare măsură, factorul genetic jucând un rol puternic) şi nu pot fi prevenite decât prin încurajarea unor obiceiuri de viaţă sănătoase pe care le putem cultiva ca părinţi: hrană sănătoasă, mişcare în aer liber, interacţiune socială sănătoasă, mai arată https://comunitateaoncologica.ro. AGERPRES