În fiecare an, la 15 februarie este marcată Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer. Iniţiativa a fost luată în 2002, de organizaţia Childhood Cancer International, pentru a promova campanii de colaborare şi de sensibilizare la nivel mondial în problema copiilor bolnavi de cancer şi a exprima susţinerea faţă de copiii şi adolescenţii diagnosticaţi cu cancer, dar şi faţă de familiile acestora.

Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer (International Childhood Cancer Day – ICCD) este o campanie de colaborare globală menită să atragă atenţia supra grijii pe care trebuie s-o acordăm copiilor cu cancer şi pentru a exprima susţinerea acestora şi a familiilor din care fac parte, scrie site-ul www.internationalchildhoodcancerday.org.

„Împreună, de Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer, ne putem face auzite vocile şi ne putem imagina ziua în care nu mai există frontiere pentru niciun copil cu cancer, indiferent de locul în care trăieşte în lume. În fiecare an, peste 400.000 de copii şi adolescenţi cu vârsta sub 20 de ani sunt diagnosticaţi cu cancer. Rata de supravieţuire depinde de regiune – 80% în majoritatea ţărilor cu venituri ridicate, dar numai până la 20% în ţările cu venituri mici şi medii. Obiectivul ţintă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer, este de a elimina toate durerile şi suferinţele copiilor care luptă împotriva cancerului şi de a atinge un procent de supravieţuire de cel puţin 60% pentru toţi copiii diagnosticaţi cu cancer din întreaga lume până în 2030”, precizează site-ul amintit.

Acest procent reprezintă o dublare aproximativă a ratei actuale de vindecare, ceea ce înseamnă salvarea a încă un milion de vieţi de copii în următorul deceniu.

Childhood Cancer International (CCI) reprezintă o reţea mondială alcătuită din 167 de reţele la nivel local şi naţional alcătuite din organizaţii înfiinţate în 90 de ţări de pe cinci continente, conform site-ului www.internationalchildhoodcancerday.org.

Simbolul Zilei internaţionale a copilului bolnav de cancer este fundiţa galben-aurie, care are rolul de a atrage atenţia asupra faptului că fiecare copil bolnav de cancer are dreptul la cea mai bună îngrijire medicală şi psihosocială posibilă, indiferent de ţara de origine, de rasă, de situaţia financiară sau de clasa socială. Pe de altă parte, acest simbol galben-auriu aminteşte că multe decese înregistrate la copiii cu cancer pot fi evitate dacă se pune un diagnostic exact şi în timp util, dacă aceşti copii pot beneficia de acces la un tratament şi de o îngrijire adecvată şi accesibilă, la medicamente esenţiale de bună calitate.

 

 

Sursa foto: internationalchildhoodcancerday.org


Marcarea anuală a acestei zile a antrenat alăturarea unor reţele şi a unor importante instituţii mondiale, între care SIOP (International Society of Pediatric Oncology), SIOP Europe (European Society of Pediatric Oncologists), UICC (Union for International Cancer Control), IARC (International Agency for Research on Cancer), ICPCN (International Childrens Palliative Care Network ) şi CLAN (Caring and Living Among Neighbours).

Una dintre cele mai cunoscute asociaţii din România, care organizează acţiuni pentru marcarea acestei zile, este Asociaţia Little People, care s-a născut din iniţiativa fondatorilor Katie şi Shajjad Rizvi în 1996, în Cluj-Napoca, din dorinţa de a oferi fiecărui copil şi adolescent bolnav de cancer sprijinul de care are nevoie. Asociaţia pune la dispoziţia domeniului oncopediatric din România şi Republica Moldova o serie de servicii de înaltă calitate, programe zilnice de susţinere psihosocială a pacienţilor, evenimente complexe pentru tinerii supravieţuitori de cancer, profesionalism în coordonarea voluntarilor, sprijin material al secţiilor din spital prin proiecte de renovare a camerelor de joacă, donare de aparatură medicală şi achiziţionarea medicamentelor greu accesibile, grijă şi implicare constantă din partea unei echipe dedicate, precizează site-ul https://www.thelittlepeople.ro.

Asociaţia Little People a organizat, în ultimii cinci ani, „Cursa împotriva cancerului” – care a devenit o tradiţie pentru comunitatea din Timişoara, la fel ca şi participarea la Timotion. Chiar şi în 2020 a fost organizată cursa, în condiţiile impuse de pandemia cu COVID 19.

 

 

Foto: (c) internationalchildhoodcancerday.org


„Am plecat la drum cu speranţa de a contribui activ la conştientizarea de către publicul larg a luptei împotriva cancerului la copil, cu dorinţa de a schimba mentalităţi. (…) În 2020, alergăm separat, dar ÎMPREUNĂ pentru copiii bolnavi de cancer. Anul acesta, ediţia de pandemie Timotion 2020 arată puţin diferit. Participanţii aleargă oricând, în perioada 3-11 octombrie, prin înscrierea la una dintre cele două curse ‘Timotion – Timişoara se mişcă’, dacă sunt din oraş, sau ‘Timotion Everywhere’, dacă aleargă oriunde în lume şi aleg proiectul Little People”, nota site-ul www.thelittlepeople.ro, la începutul lunii octombrie a anului trecut.

Asociaţia Little People menţiona că Timotion i-a adus împreună pe toţi cei care doresc să contribuie într-un fel sau altul la viaţa trăită armonios de copiii bolnavi de cancer chiar şi atunci când sunt în spital şi urmează tratamentul oncologic.

„Datorită Timotion am putut transmite mai departe mesajul puternic al supravieţuirii cancerului, am putut oferi un model de susţinere şi implicare pentru copii, am reuşit să colorăm comunitatea în galben şi să avem un număr impresionat de susţinători alături de fiecare dată. Cu ajutorul fiecăruia dintre alergătorii şi susţinătorii Little People, cancerul nu mai este un subiect tabu, nu mai înseamnă sentinţa la moarte. Cancerul poate fi învins”, mai scrie site-ul amintit. AGERPRES