În România, în jur de 500 de copii sunt diagnosticați cu cancer în fiecare an, iar mii de familii trec printr-un coșmar pe care niciun părinte nu ar trebui să-l trăiască.
Cele mai frecvente afecțiuni din oncologie la copii sunt sunt leucemia, tumorile cerebrale și limfoamele.
În întreaga lume, în fiecare an, peste 400.000 de copii și adolescenți sub 20 de ani sunt diagnosticați cu cancer. Rata de supraviețuire depinde de regiune, cu 80% supraviețuire în majoritatea țărilor cu venituri mari, dar foarte scăzută, de numai 20% în țările cu venituri mici și medii.
Iar asta în condițiile în care mai mult de 70% dintre afecțiunile oncologice la copii sunt vindecabile, dacă sunt diagnosticate și tratate timpuriu.
Iată de ce, de Ziua Internațională de luptă împotriva cancerului la copii tragem un semnal de alarmă legat de importanța diagnosticării precoce, a tratamentului de calitate și, mai ales, a sprijinului psihologic pentru copiii afectați de această maladie.
Depistarea poate fi foarte dificilă, întrucât simptomele specifice cancerului sunt aceleași ca simptomele unor boli mai puțin grave.
Printre acestea se numără:
• Oboseala extremă
• Slăbiciune inexplicabilă
• Febra persistentă
• Scădere bruscă în greutate
• Dureri osoase sau articulare
• Sângerări frecvente sau echimoze fără o cauză evidentă.
Ca și în cazul altor boli rare, un medic poate întâlni în activitatea sa de o viață doar câteva cazuri de cancer la copil. Necunoaștrea sau nerecunoașterea bolii poate avea consecințe grave asupra copilului și a familiei. De aceea, colaborarea dintre familie și medicul de familie este esențială, iar semnalele de alarmă prezentate de părinți trebuie înțelese, pentru ca pacientul să fie trimis la specialist în timp oportun.
Cauzele reale ale apariţiei cancerului la vârste fragede nu se cunosc, însă specialiştii sunt de părere că responsabile, în majoritatea covârşitoare a cazurilor, sunt anumite modificări genetice, moştenite sau dobândite, care determină o predispoziţie. Cea mai eficientă armă în lupta împotriva cancerului este diagnosticarea într-un stadiu precoce!

Obiectivul țintă al Inițiativei Globale a OMS pentru Cancerul Infantil este de a elimina toată durerea și suferința copiilor care luptă cu cancerul și de a atinge o rată de supraviețuire de cel puțin 60% pentru toți copiii diagnosticați cu cancer din întreaga lume până în 2030. Aceasta reprezintă o dublare aproximativă a ratei actuale de vindecare și salvarea a încă un milion de vieți de copii în următorul deceniu, notează https://internationalchildhoodcancerday.org/.

Când vorbim despre cancerul infantil ne referim la mai mult de 12 tipuri majore și peste 100 de subtipuri. Tumorile cerebrale rămân principala cauză a decesului cauzat de cancer la copii. Cancerele din copilărie sunt în principal cele ale celulelor albe din sânge (leucemie), creierului, oaselor, sistemului limfatic și tumorilor mușchilor, rinichilor și sistemului nervos. Vârsta medie pentru cancerul la copil este de șase ani, iar cancerele la copiii foarte mici sunt foarte agresive, potrivit https://comunitateaoncologica.ro.