Octombrie este Luna de Conștientizare a Cancerului de Sân. Având în vedere acest lucru, cea mai recentă ediție a Medical Myths se concentrează pe unele dintre cele mai frecvente mituri asociate cu cancerul de sân.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în 2020, 685.000 de persoane au murit din cauza cancerului de sân, iar 2,3 milioane au primit acest diagnostic.

„La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer de sân în ultimii 5 ani, ceea ce îl face cel mai răspândit cancer din lume.”

Prevalența sa ar putea ajuta la explicarea gamei largi de mituri care circulă. Aici, vom aborda 15 dintre cele mai frecvente.

 

1. O leziune a sânului poate provoca cancer de sân

„Rănirea sânului nu poate provoca cancer de sân”, a explicat dr. Zeidman, Profesor asistent în chirurgie a sânului, la Icahn School of Medicine, Mount Sinai, New York City, „cu toate acestea, poate provoca modificări ale sânului care pot imita cancerul de sân la imagistica.”

„Acest proces se numește „necroză adipoasă”, a continuat el, „și poate arăta ca o masă neregulată cu margini zimțate pe o mamografie, la fel ca apariția unui nou cancer de sân. Cel mai bun mod de a distinge cancerul de necroza este o biopsie cu ac.”

 

2. Sutienele cu sârmă cresc riscul de cancer la sân

Deși sutienele cu sârmă nu cresc riscul de cancer mamar, dr. Zeidman recomandă întotdeauna sutiene fără sârmă. El explică: „Sârma poate irita pielea de sub sân, ceea ce poate duce la deteriorarea pielii. Această degradare poate permite bacteriilor să intre în sân, provocând infecție, un abces sau ambele.”

 

3. FIV crește riscul de cancer de sân

Ca parte a procedurii de fertilizare in vitro (FIV), medicii prescriu adesea medicamente care stimulează ovarele să producă ovule. Aceste medicamente imită activitatea estrogenului. Din acest motiv, unii experți s-au întrebat dacă FIV poate duce la dezvoltarea cancerului de sân cu receptori de estrogen pozitiv. După cum sugerează și numele, aceste celule canceroase au receptori de estrogen pe membranele lor.

„Deși nu există studii controlate randomizate care să caute să răspundă la această întrebare”, a explicat dr. Zeidman, „o meta-analiză recentă a tuturor studiilor observaționale din ultimii 30 de ani a concluzionat că nu există o creștere a riscului de cancer de sân pentru femeile care au primit medicamente de stimulare în comparație cu populația generală.”

 

4. Nimeni din familia mea nu a avut cancer la sân, așa că nu îl voi dezvolta

Acesta este un mit cu care dr. Zeidman este familiarizat: „Este foarte frecvent ca persoanele cu un diagnostic de cancer de sân să-mi spună cât de șocați sunt considerând că nu au antecedente familiale”. „Apoi, răspund declarând că marea majoritate a persoanelor pe care le văd cu cancer de sân nu au factori de risc. De fapt, cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de sân este a fi femeie. În Statele Unite, 1 din 8 femei va dezvolta cancer de sân de-a lungul vieții.”

După cum ne-a explicat dr. Fancher, „doar aproximativ 5–10% dintre cancerele de sân sunt cauzate de o mutație genetică care este transmisă între membrii familiei. Aceasta înseamnă că majoritatea cancerelor de sân sunt sporadice sau nu au o cauză ereditară.” Deoarece antecedentele familiale sunt doar un factor de risc de cancer de sân, screening-ul este important.

După cum a explicat Dr. Reitherman: Mesajul este că fiecare femeie începând cu vârsta de 40 de ani ar trebui să facă o mamografie anuală, indiferent de antecedentele familiale de cancer de sân. Acele femei cu antecedente familiale de cancer mamar sau ovarian ar trebui să fie evaluate de un consilier de genetică până la vârsta de 30 de ani. Este posibil ca acest grup de femei să aibă nevoie să înceapă depistarea cancerului de sân înainte de vârsta de 40 de ani.”

Dr. Zeidman profită de ocazie pentru a sublinia importanța controalelor: „Dacă sunteți femeie și aveți cel puțin 40 de ani, vă rugăm să vă faceți mamografii de screening!”

 

5. Stresul poate provoca cancer de sân

Stresul este o prezență constantă a vieții moderne și nu este surprinzător faptul că oamenii sunt îngrijorați de modul în care stresul ar putea afecta sănătatea. Cu toate acestea, așa cum ne-a spus dr. Zeidman, „Nu există absolut nicio dovadă care să susțină o legătură între stres și cancerul de sân. De fapt, există dovezi care susțin că stresul nu crește riscul de cancer de sân.”

Cu toate acestea, asta nu înseamnă că stresul nu poate afecta deloc sănătatea. El continuă: „O parte din a fi uman este să găsim modalități eficiente de a face față stresului cu care ne vom confrunta inevitabil cu toții. Acest lucru poate avea beneficii profunde pentru sănătate atât mental, cât și fizic, dar nu va face nimic pentru a reduce riscul de cancer de sân.”

 

6. Un stil de viață sănătos elimină riscul de cancer de sân

„Deși este adevărat că femeile aflate în postmenopauză care sunt supraponderale au un risc crescut de a dezvolta cancer de sân, nu există nimic ce poate face o femeie pentru a elimina riscul de cancer de sân”, a explicat dr. Zeidman. „Chiar și femeile care suferă o mastectomie bilaterală sunt încă expuse riscului de a dezvolta un nou cancer de sân.”

Cu toate acestea, el nu sugerează că cineva „să fumeze și să mănânce fast-food în fiecare zi”. El crede că „este de cea mai mare importanță să ai grijă de corpul tău pentru că primești doar unul. Dar chiar și sportivii de talie mondială au fost diagnosticați cu cancer de sân.”

 

7. Cancerul de sân afectează doar adulții în vârstă

„Deși este adevărat că riscul de cancer de sân crește pe măsură ce femeile îmbătrânesc, iar vârsta medie a unui nou diagnostic de cancer de sân este de 61 de ani, cancerul de sân poate apărea mult mai devreme”, a spus Dr. Zeidman pentru MNT. „Aproximativ 5% din noile diagnostice de cancer de sân sunt la femeile sub 40 de ani. Din păcate, au existat cazuri despre femei de 20 de ani și chiar adolescente care au fost diagnosticate. Există de obicei o istorie familială puternică la aceste tinere femei.”

„Dacă aveți un risc semnificativ de cancer de sân pe parcursul vieții pe baza unui istoric familial puternic, atunci vă puteți califica pentru teste genetice și screening precoce începând cu vârsta de 25 de ani.”

Dr. Fancher, chirurg oncolog la Centrul Margie Petersen de la Providence Saint John’s Health Center explică că, deși cancerul de sân este mai rar la persoanele mai tinere, ea îi încurajează pe oameni să „aducă în atenția medicului orice descoperire îngrijorătoare  și să urmeze ghidurile lor de screening recomandate”.

 

8. Toți nodulii de la sân semnalează cancerul

Acesta este un mit – nu toți nodulii de la sân sunt cancer. Dr. Zeidman a explicat că majoritatea „noilor noduli de la sân sunt de natură benignă. Și, dacă ați făcut recent o mamografie normală, atunci acest procent este probabil și mai mare.” Cu toate acestea, dr. Zeidman a spus clar că orice nodul nou apărut ar trebui „evaluat de un medic”.

 

9. Avortul crește riscul de cancer de sân

„Motivul pentru care apare această întrebare este pentru că știm că riscul de cancer de sân este direct legat de expunerea la estrogen”, ne-a spus dr. Zeidman, „și avortul întrerupe ciclul hormonal normal al sarcinii”. „Deși nu putem efectua niciodată un studiu controlat randomizat pentru a aborda această întrebare, a existat un studiu observațional foarte mare în Danemarca, care a inclus 1,5 milioane de femei și nu a găsit nicio legătură între avort și cancerul de sân.”

Pe lângă această analiză, el a explicat că au existat  ”multe alte studii la scară largă care au ajuns la aceeași concluzie”.

 

10. Purtarea unui telefon în sutien poate provoca cancer

Potrivit dr. Zeidman: „Nu există dovezi care să susțină că telefoanele mobile cauzează cancer, punct.” „Cu toate acestea, nu avem studii pe termen lung, așa că s-ar putea să descoperim că aceasta va fi o cauză în viitor. Deocamdată, de ce nu îți poți pune telefonul în buzunar sau în geantă?”

 

11. Piercing-urile în mamelon cresc riscul de cancer mamar

Dr. Zeidman a spus pentru MNT că acesta este un mit – piercing-urile în mamelon nu cresc riscul de cancer de sân. „Cu toate acestea”, a explicat el, „pot duce la complicații, cum ar fi infecție, abces, dificultăți de alăptare din cauza canalelor blocate de țesutul cicatricial, leziuni ale nervilor, cheloizi, chisturi și boli mai rare, dar grave, cauzate de HIV și hepatita B și C.” „Din aceste motive”, a spus el, „sunt întotdeauna împotriva piercing-ului în mamelon. Dacă fapta este făcută, recomand înlăturarea lui.”

 

12. Zahărul provoacă cancer de sân

Dr. Zeidman menține o poziție fermă față de zahăr: „Zăhărul trebuie evitat în general. Dă dependență.” „Poate provoca schimbări de dispoziție”, a continuat el, „duce la creșteri ale insulinei, ceea ce pune corpul într-o stare proinflamatoare. Acest lucru, la rândul său, poate duce la boli de inimă, diabet și alte boli inflamatorii cronice.”

„Prea mult zahăr poate duce la obezitate, care este un factor de risc pentru cancerul de sân.” Cu toate acestea, el a explicat că studiile care investighează legăturile dintre zahăr și cancerul de sân au fost „mixte și inconsecvente”.

În timp ce discutăm despre zahăr, merită să distrugem un mit înrudit: că zahărul ajută la creșterea tumorilor. Acest mit a apărut deoarece celulele canceroase se divid rapid și, prin urmare, au nevoie de multă energie.

„Deși nu există dovezi concrete care să susțină acest lucru”, a declarat dr. Zeidman, „recomand totuși să vă abțineți de la zahăr adăugat cât mai mult posibil pentru bunăstarea generală”.

 

13. Bărbații nu fac cancer la sân

„Bărbații au sâni… așa că da, și ei fac cancer la sân”, a spus dr. Zeidman. „De fapt, 1% din toate diagnosticele de cancer de sân din SUA sunt la bărbați.” Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), au existat 2.300 de cazuri noi de cancer de sân masculin în 2017 și 500 de decese.

„În timp ce cancerul de sân este mai frecvent la femei decât la bărbați, există totuși bărbați care suferă de cancer de sân”, a explicat dr. Fancher. „Este important ca bărbații să fie, de asemenea, conștienți de orice modificări în sânul lor, deoarece nu există recomandări de screening pentru bărbați.”

„Orice nodul, durere sau modificare trebuie adusă la cunoștința medicului dumneavoastră, chiar dacă nu aveți un istoric familial puternic.” – Dr. Fancher.

Dr. Reitherman, Director medical la MemorialCare Breast Center at Orange Coast Medical Center in Fountain Valley, a adăugat: „Bărbații sunt diagnosticați rar cu cancer de sân […] cel mai frecvent factor de risc îl constituie antecedentele familiale de cancer de sân. Mutația genetică BRCA2 a crescut semnificativ riscul de cancer de sân la bărbații care poartă această genă.”

 

14. Mamografiile provoacă răspândirea cancerului de sân

„Aceasta este o concepție greșită, comună, pe care o aud de la pacienții mei”, ne-a spus dr. Zeidman. „Gândirea este că strângerea sânului prin compresie în timpul mamografiei sau efectuarea unei biopsii cu ac, va duce la diseminarea cancerului în alte părți ale sânului. Nu există absolut nicio dovadă care să susțină acest lucru.”

Dr. Reitherman este de acord: „Nu există absolut nicio dovadă că mamografiile cauzează cancer de sân. Efectuarea unei mamografii folosește o doză foarte mică de radiații și compresie și nu are nicio relație documentată sau teoretică cu cauzarea cancerului de sân.”

 

15. Dacă nu există un nodul, nu există cancer

„Dacă acest lucru ar fi adevărat, atunci nu am avea nevoie de mamografii”, a spus dr. Zeidman. „S-a dovedit că mamografiile salvează vieți, deoarece ne permit să prindem cancerul înainte ca acesta să devină palpabil.” În acest context, „palpabil” înseamnă că o persoană poate simți nodulul cu degetele.

„Dacă diagnosticăm și tratăm un cancer de sân în stadiul 1, supraviețuirea se apropie de 100%. Supraviețuirea scade pe măsură ce stadiul avansează. De fapt, cancerul s-ar putea să nu fie niciodată palpabil și să se răspândească în alte părți ale corpului”, a adăugat dr. Zeidman. Potrivit dr. Fancher, „Multe tipuri de cancer de sân sunt găsite pe mamografiile de screening și este posibil să nu fie simțite. Acest lucru este valabil mai ales pentru cancerul de sân neinvaziv sau carcinomul ductal in situ, care pot apărea doar ca și calcificări pe o mamografie de screening.”

 

Concluzie

Cancerul de sân este comun și, deși un stil de viață sănătos ar putea reduce riscul într-o anumită măsură, vigilența este esențială. Cu cât un medic descoperă mai devreme cancerul de sân, cu atât sunt mai mari șansele de a supraviețui acestuia.

 

Sursa: Medicalnewstoday.com