OMS, UNICEF, Gavi și Fundația Bill & Melinda Gates lansează campania „Omenește posibil” pentru extinderea programelor de vaccinare în întreaga lume în timpul Săptămânii Mondiale a Imunizării 2024
Un important studiu publicat de The Lancet arată că eforturile globale de imunizare au salvat aproximativ 154 milioane de vieți – sau echivalentul a șase vieți în fiecare minut al fiecărui an din ultimii 50 ani. Cele mai multe vieți salvate – 101 milioane – au fost cele ale copiilor de până la un an.
Studiul, condus de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), arată că imunizarea are cea mai mare contribuție din toate intervențiile de sănătate pentru a ne asigura că bebelușii nu numai că ajung la vârsta de un an, ci și continuă aibă o viață sănătoasă până la vârsta adultă.
Dintre vaccinurile incluse în studiu, vaccinarea împotriva rujeolei a avut cel mai semnificativ impact asupra reducerii mortalității infantile, reprezentând 60% din viețile salvate datorită imunizării. Acest vaccin va rămâne probabil cel mai important contribuitor la prevenirea deceselor în viitor.
În ultimii 50 ani, vaccinarea împotriva a 14 boli (difterie, Haemophilus influenzae tip B, hepatita B, encefalita japoneză, rujeolă, meningita A, pertussis, boală pneumococică invazivă, poliomielită, rotavirus, rubeolă, tetanosul, tuberculoza și febra galbenă au contribuit la reducerea deceselor copiilor sub un an cu 40% la nivel global și cu mai mult de 50% în regiunea africană.
„Vaccinurile sunt printre cele mai puternice invenții din istorie, făcând bolile care au fost cândva de temut să fie prevenite”, a declarat directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Datorită vaccinurilor, variola a fost eradicată, poliomielita este la un pas de dispariție și, odată cu dezvoltarea mai recentă a vaccinurilor împotriva bolilor precum malaria și cancerul de col uterin, împingem înapoi granițele bolii. Cu cercetare continuă, investiții și colaborare, putem salva milioane de vieți în prezent și în următorii 50 de ani.”
Studiul a constatat că, pentru fiecare viață salvată prin imunizare, s-au câștigat în medie 66 ani de sănătate deplină – cu un total de 10,2 miliarde de ani de sănătate deplină câștigată în cele cinci decenii. Ca urmare a vaccinării împotriva poliomielitei, mai mult de 20 de milioane de oameni, care altfel ar fi fost paralizați, sunt capabili să meargă astăzi, iar lumea este pe punctul de a eradica definitiv poliomielita.
Aceste câștiguri în ceea ce privește supraviețuirea copiilor evidențiază importanța protejării progresului imunizării în fiecare țară a lumii și a accelerării eforturilor pentru a ajunge la cei 67 milioane de copii care au pierdut unul sau mai multe vaccinuri în timpul anilor pandemiei.
Eforturi uriașe de a crește accesul la vaccinare pe parcursul a cinci decenii
Lansat înainte de a 50-a aniversare a Programului Extins de Imunizare (PEI), care va avea loc în mai 2024, studiul este cea mai cuprinzătoare analiză a impactului global și regional al programului asupra sănătății din ultimele cinci decenii.
Fondat în 1974 de către Adunarea Mondială a Sănătății, scopul inițial al PEI a fost de a vaccina toți copiii împotriva difteriei, rujeolei, tusei convulsive, poliomielitei, tetanosului, tuberculozei, precum și variolei, singura boală umană eradicată vreodată. Astăzi, programul, denumit în prezent Programul Esențial de Imunizare, include recomandări universale de vaccinare împotriva a 13 de boli și recomandări specifice contextului pentru alte 17 de boli, extinzând domeniul de aplicare a imunizării nu doar la copii, ci și la adolescenți și adulți.
Studiul evidențiază faptul că mai puțin de 5% dintre sugari la nivel global au avut acces la imunizarea de rutină atunci când a fost lansat PEI. Astăzi, 84% dintre sugari sunt protejați cu trei de doze de vaccin împotriva difteriei, tetanosului și a tusei convulsive (DTP) – indicatorul global pentru acoperirea vaccinală.
Aproape 94 milioane din cele 154 milioane de vieți salvate începând cu 1974 au fost rezultatul protecției prin vaccinarea împotriva rujeolei. Cu toate acestea, au existat încă 33 milioane de copii care au pierdut o doză de vaccin împotriva rujeolei în 2022: Aproape 22 milioane au pierdut prima doză și încă 11 milioane au pierdut a doua doză.
Este necesară o acoperire de 95% sau mai mare cu două doze de vaccin împotriva rujeolei pentru a proteja comunitățile de izbucnirea unor focare. În prezent, rata globală de acoperire a primei doze de vaccin împotriva rujeolei este de 83%, iar pentru a doua doză este de 74%, aceasta ducând la un număr foarte mare de focare în întreaga lume.
Pentru a crește acoperirea vaccinală, UNICEF, unul dintre cei mai mari achizitori de vaccinuri din lume, achiziționează peste două miliarde de doze în fiecare an, în numele țărilor și partenerilor, pentru aproape jumătate din copiii lumii. De asemenea, lucrează pentru a distribui vaccinurile până în cel mai îndepărtat loc, asigurându-se că și comunitățile izolate și defavorizate au acces la servicii de imunizare.
„Datorită vaccinărilor, mai mulți copii supraviețuiesc și se dezvoltă după împlinirea vârstei de cinci ani decât în orice alt moment din istorie”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell. „Această realizare imensă se datorează eforturilor colective ale guvernelor, partenerilor, oamenilor de știință, lucrătorilor din domeniul sănătății, societății civile, voluntarilor și părinților înșiși, toți punând umărul pentru a proteja copiii de boli mortale. Trebuie să folosim acest trend și să ne asigurăm că fiecare copil, de pretutindeni, are acces la imunizări care salvează vieți.”
În 2000, Gavi, Alianța pentru vaccinuri, care include OMS, UNICEF și Fundația Bill & Melinda Gates (BMGF) ca membri fondatori principali, a fost creată pentru a extinde impactul PEI și a ajuta țările cele mai sărace din lume să-și sporească acoperirea vaccinală, să beneficieze de noi vaccinuri care salvează vieți și să-și extindă protecția împotriva unui număr tot mai mare de boli care pot fi prevenite prin vaccinare. Acest efort intensificat în cele mai vulnerabile părți ale lumii a contribuit la salvarea mai multor vieți și la promovarea echității în privința vaccinurilor. Astăzi, Gavi a ajutat la protejarea unei întregi generații de copii și oferă acum vaccinuri împotriva a 20 de boli infecțioase, inclusiv vaccinul HPV și vaccinuri pentru focare de rujeolă, holeră, febră galbenă, Ebola și meningită.
„Gavi a fost înființată pentru a construi pe parteneriatul și progresul făcut posibil de PEI, punând accentul pe protejarea celor mai vulnerabili din întreaga lume”, a declarat Dr. Sania Nishtar, CEO al Gavi, Alianța pentru vaccinuri. „În puțin peste două decenii am văzut progrese incredibile – protejarea a peste un miliard de copii, ajutând la reducerea la jumătate a mortalității infantile în aceste țări și oferind miliarde de beneficii economice. Vaccinurile sunt cu adevărat cea mai bună investiție pe care o putem face pentru a ne asigura că oricine, indiferent unde se naște, are în mod egal dreptul la un viitor sănătos: trebuie să ne asigurăm că aceste eforturi sunt finanțate integral pentru a proteja progresele înregistrate și pentru a ajuta țările să abordeze provocările actuale ale programelor lor de imunizare.”
Programele de imunizare au devenit piatra de temelie a serviciilor de sănătate primară în comunități și țări datorită acoperirii lor extinse. Acestea oferă nu numai o oportunitate de vaccinare, ci fac posibile și alte îngrijiri care pot salva vieți, inclusiv sprijin nutrițional, prevenirea tetanosului matern, screening al bolilor și distribuția netă a paturilor pentru a proteja familiile de boli precum malaria.
Deoarece studiul acoperă doar impactul vaccinării împotriva a 14 de boli asupra sănătății, numărul de vieți salvate prin vaccinare este o estimare conservatoare și nu o evidență completă a impactului vaccinurilor asupra vieții. Impactul societal, economic sau educațional asupra sănătății și bunăstării pe parcursul celor 50 de ani a contribuit, de asemenea, la reducerea suplimentară a mortalității. Astăzi, există vaccinuri pentru a proteja împotriva a peste 30 de boli care pun viața în pericol.
În timp ce vaccinul HPV, care protejează împotriva cancerului de col uterin la adulți, nu a fost inclus în studiu, se așteaptă ca acesta să prevină un număr mare de decese viitoare, deoarece țările acționează pentru creșterea obiectivelor de imunizare care vizează eliminarea cancerului de col uterin până în 2030. Noile vaccinuri, cum ar fi cele pentru malarie, COVID-19, virusul sincițial respirator (RSV) și meningită, precum și vaccinurile împotriva holerei și Ebola utilizate în timpul focarelor, vor salva și mai multe vieți în următorii 50 ani.
Salvarea a milioane de oameni este „Omenește posibilă”
Programele globale de imunizare au arătat ceea ce este omenește posibil atunci când multe părți interesate, inclusiv șefi de stat, agenții regionale și globale de sănătate, oameni de știință, organizații de caritate, agenții de ajutor, întreprinderi, comunitățile lucrează împreună.
Astăzi, OMS, UNICEF, Gavi și BMGF lansează „Omenește posibil”, o campanie comună, care marchează Săptămâna mondială imunizării, 24-30 aprilie 2024. Campania de comunicare la nivel mondial invită liderii mondiali să susțină, să sprijine și să finanțeze vaccinurile și programele de imunizare care oferă aceste produse salvatoare de vieți – reafirmând angajamentul lor față de sănătatea publică, sărbătorind în același timp una dintre cele mai mari realizări ale omenirii. În următorii 50 ani de PEI va fi nevoie nu numai să se ajungă la copiii care nu au fost vaccinați, ci și protejarea bunicilor de gripă, a mamelor de tetanos, a adolescenților de HPV și a tuturor de tuberculoză și de multe alte boli infecțioase.
„Este impresionant să vedem ce au făcut posibil vaccinurile în ultimii cincizeci de ani, datorită eforturilor neobosite ale guvernelor, partenerilor globali și lucrătorilor din domeniul sănătății de a le face mai accesibile pentru mai mulți oameni”, a declarat Chris Elias, președinte de dezvoltare globală la Fundația Bill & Melinda Gates. „Nu putem lăsa acest progres incredibil să se clatine. Continuând să investim în imunizare, ne putem asigura că fiecare copil – și fiecare persoană – are șansa de a trăi o viață sănătoasă și productivă.”