Ziua mondială de luptă împotriva Bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) este organizată de Iniţiativa Globală pentru Bronhopneumopatia obstructivă cronică – Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD), în colaborare cu profesionişti din domeniul sănătăţii şi grupuri de pacienţi din întreaga lume. Această zi urmăreşte conştientizarea cu privire la boală şi îmbunătăţirea îngrijirii în întreaga lume.
Tema stabilită pentru 2020 la nivel mondial este “Living Well with COPD – Everybody, Everywhere”, potrivit goldcopd.org. Scopul, în acest an, este de a transmite un mesaj pozitiv, atât pacienţilor, cât şi furnizorilor, că, deşi BPOC nu are un remediu, există multe modalităţi de a trăi bine în mod activ.
Această zi a fost marcată prima dată în anul 2002, iar de atunci peste 50 de ţări din întreaga lume organizează, cu această ocazie, evenimente de educare şi conştientizare, mai menţionează sursa citată. Ziua a fost stabilită în a treia zi de miercuri a lunii noiembrie.
Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este o boală caracterizată prin limitarea fluxului de aer care nu este complet reversibilă. Limitarea fluxului de aer este de obicei progresivă şi asociată cu un răspuns anormal inflamator al plămânilor la particule nocive sau gaze.
Cel mai important factor de risc pentru BPOC este fumatul de ţigarete, după acesta urmând pipa, trabucul şi alte tipuri de fumat populare. Un diagnostic de BPOC trebuie luat în considerare la orice individ cu simptome şi istoric de expunere la factori de risc şi trebuie confirmat prin spirometrie. Simptomele de BPOC includ: tuse, dispnee de efort, producţie de spută. Un program de tratament al BPOC include patru componente: evaluare şi monitorizare boală, reducere factori de risc, tratamentul BPOC stabil şi tratamentul exacerbărilor. Educaţia pacientului poate ajuta la creşterea capacităţii de a înţelege boala. AGERPRES