Ziua Mondială a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoitice este celebrată, în fiecare an, la nivel internaţional, cu scopul de a mulţumi milioanelor de donatori de celule stem hematopoietice înscrişi în registrele din întreaga lume şi de a evidenţia cooperarea globală în transplantul de celule stem hematopoietice.

Peste 75.000 de români s-au înscris în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice – mai mulţi donatori înseamnă mai multe şanse de vindecare ale pacienţilor cu cancere de sânge.

4.981 de donatori voluntari s-au înscris anul acesta în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, care numără în prezent 75.035 de persoane. 25 dintre aceştia au donat celule stem hematopoietice pentru pacienţi neînrudiţi.

În România, în fiecare an, 3 persoane la 100.000 locuitori sunt diagnosticate cu cancere de sânge, iar singura soluţie terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice. În prezent, 27 de pacienţi sunt în aşteptarea unui donator compatibil.

Acest tratament poate salva viaţa pacienţilor în cazul a peste 70 de boli grave de sânge, printre care se numără leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică şi anemiile hemolitice ereditare severe, dar şi afecţiuni precum sindromul mielodisplazic, boli ereditare ale sistemului imunitar şi tulburări metabolice moştenite.

În cei 7 ani de funcţionare, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a facilitat realizarea a 306 proceduri de transplant: 283 de allotransplanturi de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiţi şi 23 de produse celulare adiţionate (DLI). Până în prezent, 281 de pacienţi au fost transplantaţi cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori voluntari neînrudiţi, dintre care 31 de pacienţi au fost transplantaţi în 2020. Pentru 12 dintre aceştia, persoanele compatibile au fost din România, iar pentru ceilalţi, donatorii compatibili fost găsiţi în Registrele donatorilor din alte ţări precum Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franţa, Cipru, Israel, Grecia, Elveţia, Suedia, Slovenia, Belgia, Austria, Turcia sau India. Emiterea autorizaţiilor de import precum şi transportul internaţional au fost asigurate de Registrul din România, în cadrul programului Ministerului Sănătăţii – Transplantul de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiţi.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a spus: “Fiecare pacient asistat să învingă boli severe, cu risc vital prin transplant de celule stem hematopoietice este o confirmare a importanţei acestui program şi a colaborării din această reţea internaţională. Iar faptul că aproape 5.000 de donatori români au optat să se înscrie voluntar în Registru doar în acest an, atât de complicat şi de greu încercat de pandemia Covid 19, este încurajator. Denotă conştientizare, asumare de responsabilitate şi o bună funcţionare a acestui program valoros, aducător de speranţă de viaţă, care asigură o şansă în plus pentru semenii noştri afectaţi de aceste boli grave”.

La nivel mondial, peste 37 de milioane de potenţiali donatori sunt înscrişi în Registrele din 59 ţări, de pe toate continentele. Peste 310 mii dintre donatorii potenţiali înscrişi în registrele internaţionale au donat celule stem hematopoietice pentru pacienţi neînrudiţi, dintre care peste 23 de mii au donat în anul 2019.

În lume, 70 de pacienţi sunt transplantaţi în fiecare zi, jumătate dintre ei au fost salvaţi de donatori dintr-o altă ţară. Cu toate acestea, pentru 8% dintre pacienţii internaţionali nu au fost găsiţi donatori compatibili. Şansele de a găsi un donator compatibil pentru un pacient din România cresc odată cu creşterea numărului donatorilor voluntari înscrişi în Registrul din România.

Deşi avem peste 75.000 de persoane înscrise, numărul este încă mic, ca să putem asigura o şansă la viaţă tuturor pacienţilor care au nevoie de un transplant şi pentru care nu există donatori compatibili înrudiţi. Pentru unu din trei români a cărui viaţă depinde de un transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit, nu există persoane compatibile în registrele internaţionale. De aceea, încercăm să conştientizăm publicul larg asupra importanţei înscrierii în Registrul donatorilor şi a impactului transplantului de celule stem asupra vieţii pacienţilor. Ne dorim ca numărul voluntarilor înscrişi să ajungă la 100.000 până la sfârşitul anului, astfel încât să creştem la 75% şansele de identificare a unui donator compatibil pentru cei care au nevoie de un transplant”, a declarat dr. Aurora Dragomirişteanu, Director general, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a lansat, anul trecut, campania de înscriere on-line “Donează o şansă la viaţă”. Aceasta are avantajul că orice persoană sănătoasă, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani, se poate înscrie de acasă, fără a mai fi nevoie să meargă la un centru specializat.

De la primul transplant, realizat în 1957, şi până în prezent, au fost efectuate în lume peste un milion de transplanturi de celule stem hematopoietice. În lume, peste 310 mii de donatori au donat pentru un pacient neînrudit, dintre care peste 23 de mii de donatori au donat pentru pacienţi din 58 de ţări, în 2019.

Mai multe detalii despre cum poate cineva deveni donator voluntar pot fi găsite pe site-urile registrului: www.registru-celule-stem.ro; www.rndvcsh.ro şi pe canalele sociale ale acestuia.

– Poveştile “eroilor” pot fi citite aici: https://www.registru-celule-stem.ro/povesti/
– Informaţii despre înscrierea online în Registru se pot afla accesând linkul: https://www.registru-celule-stem.ro/implicate/