Ziua Internaţională de conştientizare a autismului (World Autism Awareness Day) este marcată anual la nivel mondial la 2 aprilie, cu scopul de a dinamiza eforturile mondiale de promovare a unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de informare al publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism şi ale familiilor acestora.
Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care poate apărea la naştere sau până în jurul vârstei de doi ani. Autismul este un sindrom comportamental caracterizat prin dificultăţi în comunicare şi limbaj, iar statisticile arată că acesta apare mai des la băieţi decât la fete, proporţia fiind de 1 la 4, şi este întâlnit în toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasă, etnie, nivel intelectual etc. Tulburările de spectru autist (TSA) sunt complexe, au cauze multiple şi pot afecta creierul în moduri diferite.

Nu există nici un tratament medicamentos care să vindece autismul. Studiile şi experienţa organizaţiilor internaţionale de profil arată că diagnosticarea timpurie, la vârsta de 18-36 luni, intervenţiile specializate şi integrarea socială cresc cu până la 47% şansele persoanelor cu autism de a dobândi abilităţi pentru o viaţă independentă. Implicarea familiei în terapie este vitală în recuperarea copilului cu autism, fiind necesară o informare continuă şi o participare activă în programul de terapie. Serviciile de evaluare şi terapie în domeniul TSA trebuie susţinute de servicii complementare precum cele medicale, de logopedie, kinetoterapie sau de terapie ocupaţională, de la caz la caz.

Clădiri importante din Bucureşti vor fi iluminate în albastru joi, începând cu ora 19,00, în semn de solidaritate faţă de cele peste 30.000 de persoane cu autism care trăiesc în România, informează Asociaţia pentru Muzică, Cultură şi Artă.

Lor li se vor alătura peste 100 de instituţii, companii şi ONG-uri care îşi vor ilumina simbolic, în digital, spaţiul virtual (website-ul) sau fotografia clădirii. Noaptea Albastră a Autismului 2020 este organizată de Asociaţia Help Autism şi Asociaţia pentru Muzică, Cultură şi Artă, cu sprijinul RO TSA (reţeaua de ONG-uri şi instituţii în sprijinul copiilor cu autism), şi al Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA).

Ni se pare cu atât mai relevant acest semn de solidaritate şi atenţie, cu cât persoanele cu autism din România sunt mult mai afectate de izolare, iar asociaţiile locale ce oferă terapie de reabilitare în centre sau la domiciliu sunt grav afectate de efectele economice ale situaţiei de urgenţă. Încercăm totodată să aducem şi o mică bucurie, puţină lumină într-o perioadă de izolare, singurătate şi anxietate“, a precizat preşedintele Help Autism, psihologul Daniela Bololoi.

Ediţia 2020 a evenimentului Noaptea Albastră a Autismului semnalează că suntem: solidari cu familiile persoanelor cu autism care sunt acum izolate la domiciliu, atenţi la sănătatea lor pentru că o spitalizare este extrem de greu de gestionat pentru o persoană cu tulburare de spectru autisţ conştienţi că integrarea este în continuare departe de a fi o realitate în societatea românească, încrezători că vom continua astfel să construim o Românie în care minţile aparte fac real parte din comunitate”, a menţionat sursa citată.

Noaptea Albastră a Autismului este parte a proiectului ‘Suflet în culori’, în cadrul căruia se desfăşoară concertul caritabil de muzică clasică, ce marchează, de şapte ani, Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului. Anul acesta, concertul a fost reprogramat pentru data de 28 iunie, pe scena Ateneului Român, şi va fi susţinut de: Ansamblul Violoncelissimo, fondat şi condus de violoncelistul Marin Cazacu, soprana Laura Tătulescu, mezzosoprana Roxana Constantinescu, tenorul suedez Kristofer Lundin, pianista Luminiţa Berariu.

Help Autism îi sprijină pe copiii cu autism din România să-şi atingă potenţialul printr-un mix de terapii iar pe familiile lor să găsească soluţii financiare, consiliere psihologică şi programe de învăţare a terapiei. În perioada stării de urgenţă, Help Autism, deşi a închis cele cinci centre, ajută familiile din România să continue programul de terapie prin conectarea cu părinţii şi terapie supervizată online. De asemenea, oferă acces gratuit tuturor copiilor cu autism şi terapeuţilor din România la 14 programe de lucru prin aplicaţia educaţională ABA kit şi platforma de evaluare a evoluţiei Edu ABA şi deschide un fond de urgenţă pentru asociaţiile locale grav afectate economic de criza generată de Covid-19.