Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului va fi marcată, marţi, prin iluminarea faţadelor unor clădiri simbol din Capitală în albastru şi evenimente de informare şi de strângere de fonduri. Asociaţia Help Autism, care susţine programe de terapie pentru 500 de copii, organizează marţi Ziua Porţilor Deschise în toate centrele sale: Delea Nouă, Mălin, Casa Soarelui, Suceava, unde cei interesaţi pot “trăi o zi din viaţa unui copil cu autism”.
La ora 12,00, copiii asociaţiei, alături de părinţi, specialişti şi vizitatori vor înălţa sute de baloane albastre, culoarea simbol a autismului, transmiţând împreună mesajul de conştientizare, se arată într-un comunicat al organizaţiei.
De la orele 18,00 şi 19,00, în complexul comercial ParkLake, Şcoala de dans Revolucion del Cuerpo, alături de voluntari, va pune în scenă un flashmob, prin care va spune povestea copiilor speciali şi va îndemna spectatorii să doneze pentru susţinerea terapiei de recuperare.
Potrivit comunicatului, pentru al treilea an la rând, la iniţiativa Help Autism şi în parteneriat cu Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, Societatea Română de Radiodifuziune, Sky Tower, compania Globalworth, lumini albastre vor străluci în Capitală, în semn de solidaritate cu lupta copiilor cu TSA, în cadrul acţiunii Noaptea Albastră a Autismului, parte a mişcării mondiale “Light it Up Blue”.
Clădiri simbol ale Bucureştiului îşi vor ilumina faţadele în albastru: creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti din Piaţa Lahovari, Sala Radio, Sky Tower, Globalworth Tower şi Globalworth Campus, Teatrul Excelsior şi Arcul de Triumf.
Seria evenimentelor de marcare a Zilei Internaţionale a Conştientizării Autismului a debutat duminică, 31 martie, cu tradiţionalul “Suflet în Culori”, concert caritabil de muzică clasică organizat în parteneriat cu Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură. La cea de-a şasea ediţie, pe scena sălii Auditorium a MNAR a urcat ansamblul Imago Mundi, iar zeci de iubitori ai muzicii clasice au fost din nou alături de copiii şi părinţii asociaţiei şi au donat o ore de terapie, precizează asociaţia Help Autism.
Manifestări cu ocazia zilei de 2 aprilie vor avea loc şi în ţară. 52 de asociaţii şi fundaţii şi 26 de instituţii publice, care fac parte din Reţeaua RO-TSA, înfiinţată la iniţiativa Help Autism în sprijinul copiilor cu autism, vor organiza acţiuni menite să informeze şi să implice comunităţile locale.
Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului va fi marcată şi de Asociaţia Părinţilor Copiilor Cu Nevoi Speciale Suceava, Asociaţia Blijdorp Suceava, Asociaţia Educatorilor Suceveni, Asociaţia “Îţi Arăt Că Pot” Iaşi, Asociaţia “Zbor De Fluturi” Iaşi, Asociaţia “Surâsul Albastru” Iaşi, Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism din Judeţul Botoşani, Asociaţia Papillon Clinique Bacău, Asociaţia “Suflete Albastre” Botoşani, ISJ Neamţ, Şcoala Profesională Specială Trinitas Târgu Frumos şi DGASPC Suceava, care vor organiza acţiuni la nivel local cu scopul de a informa comunitatea cu privire problematica autismului, se mai arată în comunicatul citat. AGERPRES