La 2 aprilie este marcată Ziua internaţională de conştientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) prin Rezoluţia 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007.
În 2024, Ziua internaţională de conştientizare a autismului este marcată printr-un eveniment virtual care are loc la 2 aprilie, sub genericul „Moving from Surviving to Thriving: Autistic individuals share regional perspectives”, conform site-ului https://www.un.org/.
Sursa foto: un.org
Încă de când Adunarea Generală a ONU a desemnat, în 2007, ziua de 2 aprilie drept Ziua internaţională de conştientizare a autismului, ONU a sărbătorit această zi ca mijloc de afirmare şi promovare pentru realizarea deplină a tuturor drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale pentru persoanele cu autism în condiţii de egalitate cu toţi ceilalţi. S-au făcut progrese în acest sens, nu în ultimul rând datorită numeroşilor susţinători care au lucrat neobosit pentru a face cunoscută restului lumii experienţa trăită de persoanele cu autism, se arată pe site-ul menţionat mai sus.
Rezoluţia Adunării Generale a ONU din 2007 (A/RES/62/139) subliniază importanţa creşterii gradului de conştientizare cu privire la autism. Astăzi, după 17 ani, s-a trecut dincolo de creşterea gradului de conştientizare, la promovarea acceptării şi aprecierii persoanelor cu autism şi a contribuţiei aduse de acestea în cadrul societăţii, menţionează sursa citată.
În 2024, Ziua mondială de conştientizare a autismului este organizată de Departamentul pentru Comunicaţii Globale al ONU, în strânsă colaborare cu Institute of Neurodiversity (ION), al cărui sediu este în Elveţia şi care are în prezent o reprezentare în 23 ţări, potrivit https://www.un.org/.
Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internaţională de conştientizare a autismului („World Autism Awareness Day”) pentru a evidenţia necesitatea de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu autism, astfel încât acestea să poată duce o viaţă împlinită, ca parte integrantă a societăţii, potrivit site-ului www.un.org. Rata autismului în toate regiunile lumii este ridicată, iar lipsa înţelegerii are un impact enorm asupra persoanelor cu autism, a familiilor lor şi a comunităţilor.
În 2008 a intrat în vigoare Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, care reafirmă principiul fundamental al drepturilor universale ale omului pentru toţi. Scopul acesteia este de a promova, proteja şi asigura exercitarea deplină şi egală a tuturor drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale de către toate persoanele cu dizabilităţi, şi de a promova respectul pentru demnitatea lor. Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi reprezintă un instrument vital pentru promovarea unei societăţi incluzive, care să se preocupe de toţi, ca şi pentru garantarea faptului că toţi copiii şi adulţii cu autism vor putea duce o viaţă împlinită.
În România, Autism România – Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism a organizat la 29 februarie 2024, la Bucureşti, un eveniment care a marcat închiderea proiectului „Tinerii cu Autism-Voce pentru incluziune”, derulat în perioada ianuarie 2023 – februarie 2024. Proiectul a fost derulat de Asociaţia Autism România – Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, după cum se menţiona într-un comunicat de presă al Autism România – Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism din 29 februarie 2024. Autism România – Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism are o experienţă de peste 20 de ani în advocacy în autism.
Sursa foto: autismromania.ro
De asemenea, într-un comunicat de presă din 28 noiembrie 2023 al Asociaţiei Autism Voice, se anunţa împlinirea primului an de activitate al Institutului Autism Voice, subliniindu-se totodată importanţa acestui moment în lupta pentru îmbunătăţirea vieţii adolescenţilor şi tinerilor cu tulburări de spectru autist din România. Pentru acest proiect şi activitatea sa, Autism Voice a primit „Premiul Cetăţeanului European 2023” din partea Parlamentului European, distincţie care recunoaşte munca cu rezultate remarcabile pe care asociaţia o desfăşoară în folosul comunităţii şi sub valorile europene de incluziune şi integrare. „Misiunea asociaţiei Autism Voice, încă din 2008, este de a dezvolta şi a oferi, la nivel naţional, cei mai buni specialişti şi cele mai bune programe de recuperare şi integrare a copiilor cu tulburări din spectrul autist sau comportamentale”, se mai menţiona, între altele, în comunicat. AGERPRES