La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007.
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului (‘World Autism Awareness Day’) pentru a evidenția necesitatea de a contribui la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism, astfel încât acestea să poată duce o viață împlinită, ca parte integrantă a societății, potrivit site-ului www.un.org. Rata autismului în toate regiunile lumii este ridicată, iar lipsa înțelegerii are un impact enorm asupra persoanelor cu autism, a familiilor lor și a comunităților.
Ziua internațională de conștientizare a autismului este dedicată creșterii gradului de conștientizare cu privire la Tulburarea de Spectru Autist (TSA), precum și promovării acceptării, incluziunii și sprijinului pentru persoanele cu autism. Această zi este o oportunitate de a educa publicul cu privire la provocările și punctele forte ale celor din spectrul autismului, de a celebra contribuțiile persoanelor cu autism, și de a pleda pentru o mai mare înțelegere și acceptare în societate a acestora, conform site-ului https://www.awarenessdays.com/.
Autismul afectează milioane de oameni din întreaga lume, având impact asupra abilităților lor sociale, de comunicare și comportamentale în diferite grade. Ziua internațională de conștientizare a autismului servește drept platformă pentru a aborda concepțiile greșite și stigmatizarea din jurul autismului, pentru a promova diagnosticarea și intervenția precoce și pentru a sprijini drepturile și bunăstarea persoanelor cu autism. Este, de asemenea, un moment pentru a sărbători perspectivele și talentele unice pe care persoanele cu autism le aduc în comunitățile lor. ( https://www.awarenessdays.com/)
Există mai multe modalități de a participa la marcarea Zilei internaționale de conștientizare a autismului și de a promova acceptarea și înțelegerea autismului. Astfel, spre exemplu, în această zi ne putem alătura campaniei globale ”Light It Up Blue” purtând îmbrăcăminte sau accesorii albastre ori prin luminarea clădirilor și a reperelor în albastru. Acest simbol al solidarității ajută la creșterea gradului de conștientizare și la arătarea sprijinului față de persoanele cu autism.
În 2025, marcarea acestei zile se face sub sloganul ”Promovarea neurodiversității și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU”, evidențiind intersectarea dintre neurodiversitate și eforturile globale de sustenabilitate, arătând modul în care politicile și practicile incluzive pot genera schimbări pozitive pentru persoanele cu autism din întreaga lume și pot contribui la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, după cum indică site-ul https://www.un.org/.
Reunind experți la nivel global, factori de decizie și voci ale autismului, evenimentul include discursuri, discuții de grup și sesiuni interactive, abordând domenii precum sănătatea, educația, ocuparea forței de muncă incluzivă și dezvoltarea urbană. Discuția din acest an explorează rolul neurodiversității în modelarea politicilor care promovează accesibilitatea, egalitatea și inovația în mai multe sectoare. Discuțiile se concentrează pe asistența medicală incluzivă, educație de calitate, accesibilitate la locul de muncă, reducerea inegalităților și proiectarea de orașe și comunități prietenoase cu autismul.
În 2025, Ziua internațională de conștientizare a autismului este organizată de Institute of Neurodiversity (ION), cu sprijinul Departamentului Națiunilor Unite pentru Comunicații Globale. Institute of Neurodiversity (ION) este o organizație globală, cu sediul în Elveția, cu prezență în 40 de țări din întreaga lume, fiind cea mai mare și cea mai reprezentată inițiativă privind neurodiversitatea la nivel global.
În 2008 a intrat în vigoare Convenția privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, care reafirmă principiul fundamental al drepturilor universale ale omului pentru toți. Scopul acesteia este de a promova, proteja și asigura exercitarea deplină și egală a tuturor drepturilor omului și a libertăților fundamentale de către toate persoanele cu dizabilități și de a promova respectul pentru demnitatea lor. Convenția privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități reprezintă un instrument vital pentru promovarea unei societăți incluzive, care să se preocupe de toți, ca și pentru garantarea faptului că toți copiii și adulții cu autism vor putea duce o viață împlinită.
În România, începând din 2010, Asociația Help Autism a susținut peste 3.300 de copii și adolescenți diagnosticați cu TSA (Tulburare de Spectru Autist) în programe de terapie desfășurate în cele 6 centre și la domiciliu. De la terapie specifică la programe de integrare școlară, de la sprijin pentru părinți la campanii de conștientizare și advocacy, Help Autism caută să ofere constant un spectru de soluții pentru copiii cu autism și familiile lor. Asociația Help Autism este astăzi cea mai mare organizație dedicată cauzei din România, fondator al rețelei RO TSA formată din peste 180 de organizații în autism, se amintește într-un comunicat de presă al Asociației Help Autism din 13 decembrie 2024.
”Asociația Help Autism continuă eforturile pentru a facilita accesul persoanelor cu Tulburare de Spectru Autist (TSA) pe piața muncii. În acest context, a lansat în România Ghidul de Angajare, un instrument valoros destinat companiilor care doresc să adopte politici de incluziune. Acest ghid este rezultatul proiectului european Autism Spectrum Pathways (ASP). Autism Spectrum Pathways (ASP) este un efort colaborativ care implică cinci organizații partenere: PAGS – Profile, Assessment and Goal Setting (Belgia), coordonatorul proiectului, Asociația Help Autism (România), Fundația Synapsis (Polonia), Autism-Europe (Belgia) și Babel Idiomas (Spania). Pe lângă Ghidul de Angajare, pe website-ul oficial al proiectului european este disponibil și Raportul Național despre autism, care furnizează detalii despre cadrul legislativ referitor la angajarea persoanelor cu autism”, se menționează în comunicatul de presă amintit. AGERPRES