2 din 4 persoane de vârstă medie din România se confruntă cu probleme de greutate, fiind supraponderale sau obeze, iar 6 din 10 sunt sedentare. Datele fac parte dintr-o analiză realizată de aplicația românească DAHNA – Diet According to the Healthy Heart Nutritional Approach, ca parte dintr-un proiect de screening al sănătății cardiometabolice în rândul populației din România.

Aplicația DAHNA este destinată celor care vor prevină apariția bolilor cardiovasculare printr-un stil de viață sănătos. De la momentul lansării, a atras peste 23.000 de utilizatori pe teritoriul României.

Ca parte a unui proiect de screening al sănătății cardiometabolice în rândul populației din România, realizat de echipa DAHNA, au fost analizate informațiile privind profilul celor care aleg să folosească aplicația.

Analiza dezvăluie că 2 din 4 persoane, cu vârste cuprinse între 38 și 58 de ani, sunt supraponderale sau obeze. Totodată, dintre acestea, 6 din 10 sunt sedentare – oameni care nu fac activitate fizică și care au o dietă nesănătoasă.

58% dintre persoanele analizate sunt femei, iar 42% sunt bărbați. Toți aceștia au folosit funcția din aplicație prin care află ce grad de risc cardiovascular au în următorii 10 ani, conform stilului lor de viață și stării actuale de sănătate.

Analiza a fost efectuată în perioada august 2022- martie 2023.

Aceste date alarmante subliniază importanța menținerii unui stil de viață sănătos și a adoptării unor obiceiuri alimentare și de activitate fizică corespunzătoare. Dieta nesănătoasă este răspunzătoare de aproape jumătate din bolile cardiovasculare. Utilizatorii aplicației DAHNA sunt persoane care au înțeles că au nevoie de sprijin și aleg să caute soluții”, a declarat dr. Gabriel Tatu Chițoiu, medic primar în cardiologie și colaborator al proiectului DAHNA.

Aplicația evaluează profilul fiecărui utilizator și estimează riscurile dezvoltării de boli cardiovasculare precum infarct sau accident cerebral vascular, oferind soluția unei diete personalizate pentru sănătatea cardiometabolică.

Acest screening populațional a fost dezvoltat cu susținerea Genesis Property, ca parte a misiunii strategice pe care compania o are pentru protejarea sănătății oamenilor.

Este bine-cunoscut faptul că peste 90% din timp ni-l petrecem în interiorul clădirilor pentru a lucra, a ne relaxa sau pentru a ne odihni. Din acest motiv, Genesis Property plasează utilizatorii finali ai clădirilor noastre, oamenii, în centrul tuturor deciziilor operaționale sau investiționale, cu misiunea de a le oferi un echilibru sustenabil între viața profesională și cea personală, pe termen lung. Aplicația DAHNA are scopul de a reaminti importanța unui stil de viață sănătos, în echilibru, prin îngrijirea sănătății inimii și a întregului corp. Așadar, susținerea acestei inițiative se adaugă în mod natural celorlalte acțiuni prin intermediul cărora noi înțelegem să contribuim la îndeplinirea Agendei 2030 pentru dezvoltare sustenabilă, în mod specific la realizarea obiectivului 3 – Good Health and Wellbeing”, a spus Ioan Bejan, director de sustenabilitate la Genesis Property.

Aplicația DAHNA este disponibilă acum în varianta gratuită și, începând din luna septembrie a acestui an, și pe bază de abonament. Se poate descărca din App Store și Google Play.

DAHNA își propune să contribuie activ la cercetarea medicală în domeniul nutriției și sănătății inimii, să ofere un mod ușor și convenabil pentru oameni de a își îmbunătăți starea de sănătate.