Ziua mondială a osteoporozei este marcată, anual, la 20 octombrie, la iniţiativa Fundaţiei Internaţionale pentru Osteoporoză (International Foundation for Osteoporosis – IOF).

Osteoporoza este o boală care face oasele slabe şi fragile. Acest lucru creşte foarte mult riscul de rupere a unui os chiar şi după o cădere sau o lovitură minoră. Boala nu are simptome evidente, astfel că mulţi oameni nu ştiu că au osteoporoză până în momentul când suferă o fractură. Fracturile pot afecta viaţa, provocând durere, dizabilitate şi pierderea independenţei şi de aceea este atât de importantă prevenirea osteoporozei, se aminteşte pe site-ul https://www.osteoporosis.foundation/.

De Ziua mondială a osteoporozei, campania desfăşurată în 2022, sub sloganul „Step up for bone health”, face un apel către oamenii din întreaga lume să acţioneze pentru sănătatea oaselor şi prevenirea osteoporozei, indică site-ul https://www.osteoporosis.foundation.

 

 

Sursa foto: World Osteoporosis Day/Facebook


De asemenea, în 2022 Ziua mondială a osteoporozei va marca zece ani de la lansarea oficială a unui program de referinţă al Fundaţiei Internaţionale pentru Osteoporoză intitulat „Capture the FractureŽ” (CTF), care a contribuit la progresul în prevenirea fracturilor secundare la nivel mondial.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a identificat osteoporoza ca reprezentând o problemă majoră de sănătate publică. Ziua mondială a osteoporozei a fost iniţiată de Societatea Naţională pentru Osteoporoză din Marea Britanie, la 20 octombrie 1996, şi susţinută de Comisia Europeană, iar ulterior a fost marcată de Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză. În anii 1998 şi 1999, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a devenit co-partener al marcării acestei zile.

La nivel mondial, una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi cu vârsta de peste 50 de ani vor suferi o fractură osteoporotică. Fracturile cauzate de osteoporoză au un impact devastator asupra a milioane de oameni din lumea întreagă şi duc la costuri socio-economice enorme pentru societate şi sistemele de sănătate. Dar în continuare, în pofida realelor progrese medicale pentru reducerea fracturilor, un număr foarte mic de bărbaţi şi femei primesc tratament în acest sens. Doar 20 la sută dintre pacienţii cu fracturi osteoporotice sunt în realitate diagnosticaţi sau trataţi pentru osteoporoză, afecţiunea de bază, potrivit https://www.worldosteoporosisday.org/.

Osteoporoza şi fracturile pot fi prevenite dacă se acţionează din timp. Cei cinci paşi care trebuie urmaţi pentru o sănătate a oaselor şi o prevenire a fracturilor în viitor sunt: exerciţii regulate pentru menţinerea oaselor şi muşchilor în mişcare; nutriţia – o dietă bogată în nutrienţi pentru sănătatea oaselor (calciu, vitamina D, proteine, plus expunerea la soare, care asigură o bună asimilare a vitaminei D); un stil de viaţă cu menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase, cu evitarea fumatului şi a băuturilor în exces; descoperirea factorilor de risc (precum fracturi anterioare, antecedente familiale de osteoporoză sau medicamente specifice care afectează sănătatea oaselor); testarea şi, dacă este cazul, urmarea unui tratament. (https://www.worldosteoporosisday.org/).

Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză a fost lansată în 1998, la Congresul european privind osteoporoza organizat la Berlin, se arată pe site-ul www.iofbonehealth.org. Este o fundaţie non-guvernamentală, non-profit, cu sediul în Elveţia, şi funcţionează ca o alianţă globală de asociaţii ale pacienţilor, organizaţii de cercetare, profesionişti din domeniul sănătăţii şi companii internaţionale care acţionează pentru a promova sănătatea oaselor, muşchilor şi articulaţiilor. AGERPRES