23 septembrie – Ziua internaţională a limbajului semnelor

23 septembrie – Ziua internaţională a limbajului semnelor

La 23 septembrie este marcată, începând cu 2018, Ziua internaţională a limbajului semnelor. Acesta este cunoscut şi sub denumirea de „limbaj mimico-gestual”. Rostul acestei zile este de a sublinia atât importanţa practică şi culturală a limbajelor mimico-gestuale, cât şi de a atrage atenţia asupra necesităţilor persoanelor cu deficienţe auditive, în special nevoia de integrare socială, profesională şi culturală.

Iniţiativa aparţine Federaţiei Mondiale a Surzilor (FMS), ce cuprinde 135 de asociaţii naţionale. Propunerea a fost adoptată în unanimitate de către Adunarea Generală a ONU, la 19 decembrie 2017, conform http://www.un.org.

Data marcării Zilei internaţionale a limbajului semnelor a fost aleasă pentru a aniversa înfiinţarea FMS, la 23 septembrie 1951.

Pentru ediţia din 2022 a Zilei internaţionale a limbajului semnelor, ONU propune tema „Limbajul semnelor ne uneşte!”. Organizaţia subliniază că această zi reprezintă o oportunitate unică pentru a susţine şi proteja indentitatea lingvistică şi diversitatea culturală a tuturor oamenilor cu deficienţe de auz. Comunităţile acestor persoane, guvernele şi organizaţiile societăţilor civile sunt aşteptate să îşi îndrepte eforturile în vederea promovării şi recunoaşterii limbajelor semnelor ca parte normală şi dinamică a peisajului lingvistic naţional şi internaţional.

Liderii tuturor ţărilor, de la preşedinţi, premieri, parlamentari, primari etc. sunt încurajaţi să comunice prin semne tema din anul acesta a Zilei internaţională a limbajului semnelor, potrivit http://www.un.org.

Totodată, la iniţiativa Federaţiei Mondiale a Surzilor, clădirile şi locurile publice cu însemnătate deosebită, precum reşedinţele prezidenţiale, parlamentele şi primăriile să fie iluminate în albastru, ca semn de solidaritate cu întreaga comunitate globală a persoanelor cu deficienţe de auz.

În luna septembrie 2022, Asociaţia Zi de Bine şi comunitatea 321sport au lansat #Pesemne.ro, prima platformă digital-interactivă din România pentru persoanele cu deficienţe de auz. Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Zi de Bine transmis AGERPRES#Pesemne.ro este prima bază de date video de limbaj al semnelor din România ce funcţionează ca un dicţionar video de cuvinte şi expresii care să ajute rapid la construirea de fraze conversaţionale. Platforma grupează cele mai importante 1.000 de cuvinte. Pentru fiecare cuvânt se va înregistra un scurt video, care va reprezenta traducerea acestuia limbaj mimico-gestual.

La nivel mondial, peste 360 de milioane de oameni au probleme de auz, dintre care doar 70 de milioane folosesc limbajul semnelor, mai exact 5% dintre aceştia. În România, în prezent, sunt peste 30.000 de hipoacuzici, 5.000 dintre ei fiind copii, iar în următorii cinci ani se anticipează o creştere considerabilă, precizează sursa citată, printre cauze fiind expunerea la zgomote puternice, accidente, infecţii netratate.

În Uniunea Europeană, se estimează că o persoană din 1.000 utilizează un limbaj naţional al semnelor ca primă limbă, adică circa 500.000 de persoane din spaţiul comunitar, notează https://ec.europa.eu.

La 27 martie 2020, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind recunoaşterea Limbii semnelor române ca limbă maternă pentru persoanele surde şi hipoacuzice din România.

În ţara noastră, prima organizaţie dedicată persoanelor cu deficienţe auditive a fost Societatea Amicală a Surdo-muţilor din România, înfiinţată la 5 ianuarie 1920. A fost continuată de Asociaţia Surdo-muţilor din Republica Populară Română, din 20 iulie 1952. Primul preşedinte al acesteia a fost Gheorghe Georgescu, între anii 1952-1961. Primul Congres al surdo-muţilor din România a avut loc la 19 iulie 1953, la Bucureşti. Doi ani mai târziu, Asociaţia a participat în premieră la Congresul Federaţiei Mondiale a Surzilor, la Zagreb, potrivit http://ansr.org.ro. Actuala denumire, Asociaţia Naţională a Surzilor din România, a fost stabilită în cadrul Conferinţei naţionale din 1995, de la Sinaia.

Asociaţia Naţională a Surzilor din România este o organizaţie nonguvernamentală, independentă, non-profit, necondiţionată politic şi religios, cu personalitate juridică, de utilitate publică, care apără şi promovează drepturile şi interesele sociale, profesionale, culturale şi educative ale persoanelor cu deficienţă de auz (surzi, surdo-muţi, hipoacuzici) pentru incluziunea socială şi egalizarea şanselor, potrivit ansr.org.ro.

Conform Convenţiei drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, adoptată de ONU la 13 decembrie 2006, limbajele bazate pe semne au statut egal celor vorbite, căci sunt la fel de bogate, din punct de vedere gramatical, sintactic, lexical şi structural. În plus, statele semnatare se obligă să faciliteze învăţarea lor şi să promoveze identitatea lingvistică a comunităţii surzilor, surdo-muţilor şi hipoacuzicilor. AGERPRES

 

Sursa foto: (c) Comisia Europeană/facebook

var res = str.replace("Microsoft", "W3Schools");