Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral este sărbătorită pe 29 octombrie pentru a sublinia natura gravă și ratele ridicate ale accidentului vascular cerebral, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la prevenirea și tratamentul afecțiunii și pentru a asigura o îngrijire mai bună și sprijin pentru supraviețuitori.

Accidentul vascular cerebral nu discriminează. Un accident vascular cerebral poate afecta pe oricine, la orice vârstă. Aproximativ una din patru persoane din întreaga lume suferă un accident vascular cerebral în timpul vieții.

Pentru a preveni accidentul vascular cerebral, este vital să înțelegeți factorii de risc. Unii factori de risc – cum ar fi vârsta, rasa, sexul și istoricul familial – sunt în afara controlului dumneavoastră. Dar alți factor de risc pot fi controlați.

Obiceiurile sănătoase vă pot proteja și îmbunătăți funcția creierului, ceea ce poate reduce și riscul de accident vascular cerebral.

Multe strategii de prevenire a accidentului vascular cerebral sunt aceleași cu strategiile de prevenire a bolilor de inimă. În general, recomandările unui stil de viață sănătos includ:

 • Controlul hipertensiunii arteriale. Acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral. Modificările stilului de viață și medicamentele sunt adesea folosite pentru a trata hipertensiunea arterială.
 • Scăderea cantității de colesterol și grăsimi saturate din dietă. Dacă nu vă puteți controla colesterolul doar prin modificări ale dietei, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un medicament pentru scăderea colesterolului.
 • Renunțarea la consumul de tutun. Fumatul crește riscul de accident vascular cerebral pentru fumătorii și nefumătorii expuși la fumatul pasiv.
 • Gestionarea diabetului. Dieta, exercițiile fizice și pierderea în greutate vă pot ajuta să vă mențineți glicemia într-un interval sănătos.
 • Menținerea unei greutăți sănătoase. Greutatea poate contribui la alți factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare și diabetul.
 • Adoptarea unei diete sănătoase. O dietă care conține cinci sau mai multe porții zilnice de fructe și legume poate reduce riscul de accident vascular cerebral. De asemenea, dieta mediteraneană care pune accentul pe ulei de măsline, fructe, nuci, legume și cereale integrale, poate fi de ajutor.
 • Activitate fizică regulată. Exercițiile aerobice reduc riscul de accident vascular cerebral. De asemenea, exercițiile fizice pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, pot crește nivelul de colesterol bun și pot îmbunătăți sănătatea generală a vaselor de sânge și a inimii.
 • Consum moderat de alcool. Consumul excesiv de alcool crește riscul de hipertensiune arterială, accidente vasculare cerebrale ischemice și accidente vasculare cerebrale hemoragice. Cu toate acestea, consumul de cantități mici, cum ar fi un pahar pe zi, poate ajuta la prevenirea accidentului vascular cerebral ischemic și la scăderea tendinței de coagulare a sângelui.
 • Tratarea apneei obstructive de somn. Tratamentul pentru apneea în somn de tip obstructiv include un dispozitiv care furnizează o presiune pozitivă a căilor respiratorii printr-o mască pentru a menține căile respiratorii deschise în timp ce dormiți.

Pentru a identifica un accident vascular cerebral, utilizați acronimul F.A.S.T.:

Face (Față căzută) – Cere persoanei să zâmbească. Ți se pare că fața e asimetrică sau gura e căzută într-o parte?

Arms (Slăbiciunea brațului) – Cere persoanei sa ridice simultan ambele brațe deasupra capului. Unul dintre ele rămâne inert sau mai jos decât celălalt?

Speech (Vorbirea) – Persoana nu poate vorbi sau este greu de înțeles? Cereți persoanei să repete o propoziție simplă, cum ar fi „Cerul este albastru”.

Time (Timpul) – Daca remarci oricare dintre aceste semne, sună IMEDIAT la 112.

Alte simptome suplimentare care pot semnala un accident vascular cerebral includ:

 • Amorțeală sau slăbiciune bruscă a feței, brațului sau piciorului, în special pe o parte a corpului;
 • Confuzie bruscă, probleme de vorbire sau de înțelegere;
 • Dificultatea de a vedea cu unul sau ambii ochi;
 • Dificultăți de deplasare, amețeli și pierderea echilibrului sau a coordonării;
 • Cefalee bruscă severă, fără o cauză cunoscută.

 

Sursă informație: https://www.stroke.org/en/about-the-american-stroke-association/world-stroke-day