În fiecare an, peste 17 milioane de oameni mor din cauza bolilor de inimă. Ca o modalitate de a combate acest lucru, Federația Mondială a Inimii a creat Ziua Mondială a Inimii, un eveniment organizat în fiecare an pe data 29 septembrie.

Tema din acest an se intitulează ”Din inimă pentru inimă”.

Persoane din întreaga lume pot organiza evenimente care cresc gradul de conștientizare cu privire la bolile cardiovasculare (BCV) și care atrag atenția asupa simptomelor precoce ale acestora, asupra pașilor care pot duce la combaterea acestor afecțiuni, precum și asupra suportului pe care îl putem oferi persoanelor care suferă de aceste afecțiuni.

ISTORIA ZILEI MONDIALE A INIMII

Ziua Mondială a Inimii este sărbătorită anual pe 29 septembrie, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a bolilor cardiovasculare. Sărbătoarea internațională a fost stabilită de Federația Mondială a Inimii în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății. Prima sărbătoare a evenimentului anual a avut loc pe 24 septembrie 2000, iar, până în 2011, Ziua Mondială a Inimii a fost sărbătorită în ultima duminică a lunii septembrie.

Bolile cardiovasculare (BCV) sunt cea mai frecventă cauză de deces la nivel global. Se estimează că 17 milioane de oameni mor din cauza BCV în fiecare an. Bolile coronariene sau accidentele vasculare cerebrale au fost cauzele majore ale acestor decese.

O concepție comună despre BCV și care este greșită, este că afectează mai mulți oameni din țările dezvoltate, care depind mai mult de tehnologie și duc un stil de viață sedentar. Dar peste 80% dintre decese au loc în țările cu venituri medii și mici.

Din fericire, principalele cauze ale bolilor cardiovasculare sunt factori de risc modificabili, care includ:

  • lipsa exercițiilor fizice
  • fumatul
  • alimentația nesănătoasă

Sistemele economice ale țărilor sunt afectate în mare măsură de bolile cardiovasculare – costul tratamentului este mare, iar eșecul de a trata bolile în timp util duce la pierderea productivității și absența de la locul de muncă pentru o perioadă lungă de timp.

Peste 90 de țări iau parte la această manifestare internațională în fiecare an. Drept urmare, Ziua Mondială a Inimii s-a dovedit a fi un mijloc eficient de diseminare a informațiilor despre BCV. Nivelul ridicat de implicare din partea guvernelor și organizațiilor este cel mai important pentru țările în curs de dezvoltare, care sunt puternic afectate de aceste boli.

TRADIȚII ALE ZILEI

În fiecare an, Federația Mondială a Inimii sponsorizează evenimentul internațional și declară o temă pentru ziua respectivă. Distribuția de informații și discuții despre bolile cardiovasculare au loc pe platforme precum: forumuri, talk-show-uri de televiziune, podcasturi, postere și multe altele. Plimbări, strângeri de fonduri, controale gratuite de sănătate, concerte, evenimente sportive și alte activități sunt găzduite pentru a încuraja oamenii să fie mai activi și mai conștienți de sănătatea lor.

NUMERE INTERESANTE

  • 115.000 – de câte ori ne bate inima într-o zi.
  • 5 – 6 litri – cantitatea de sânge pompată de inima noastră în fiecare minut.
  • 2.000– numărul de litri de sânge pompați de inimă în fiecare zi.
  • 1893 – anul în care a avut loc prima intervenție chirurgicală pe cord deschis.
  • 3.500 – vârsta în ani a unei mumii egiptene în care a fost identificat cel mai timpuriu caz cunoscut de boală cardiacă.
  • 680 de kilograme – greutatea inimii unei balene albastre.

 

4 LUCRURI IMPORTANTE DESPRE BOLILE DE INIMĂ

  1. Bolile cardiace ne afectează pe toți

S-a estimat că țările din Uniunea Europeană cheltuiesc anul 169 de miliarde de euro din cauza bolilor cardiovasculare, asistența medicală reprezentând 62% din costuri. Pierderile de productivitate și îngrijirea informală au reprezentat 21%, respectiv 17% din costuri. Boala arterială coronariană a reprezentat 27%, iar bolile cerebrovasculare 20% din costurile totale ale BCV.

  1. Există 3 factori comuni de risc

Fumatul, hipertensiunea arterială și colesterolul crescut (în special LDL) sunt factorii cheie de risc pentru bolile de inimă.

  1. Consumul de sodiu în exces afectează sănătatea copiilor 

Aproximativ 10% dintre copiii din SUA au hipertensiune arterială din cauza consumului ridicat sodiu.

  1. Depistarea semnelor timpurii este esențială

Aproximativ 47% dintre decesele cauzate de inimă au loc în afara unui spital, ceea ce demonstrează că oamenii nu iau suficient de serios semnele de avertizare.

 

DE CE ESTE IMPORTANTĂ ZIUA MONDIALĂ A INIMII

E o zi despre inima ta și despre inima celorlalți

După cum susține Federația Mondială a Inimii, 29 septembrie este ziua în care trebuie să te întrebi: „Ce pot face acum pentru a avea grijă de inima mea… și de inima ta?”

Marchează evenimente importante în întreaga lume

Ziua Mondială a Inimii este o platformă universală, care are capacitatea de a concentra atenția asupra milioanelor de oameni care și-au pierdut viața din cauza bolilor de inimă. Prin evenimente la nivel mondial, această ZI oferă sfaturi de sănătate și fitness, astfel încât oamenii să poată duce o viață fără afecțiuni cardiovasculare.

Îi încurajează pe oameni să ia măsuri

Oferind o varietate de evenimente distractive, cu accent pe sănătate — plimbări, competiții, discuții publice, concerte etc. — ZIUA INIMII vă poate inspira să luptați împotriva bolilor cardiovasculare și să trăiți o viață cât mai lungă și mai sănătoasă.

 

Sursă material: www.nationaltoday.com

Sursă foto: world-heart-federation.org