La 30 mai 2024 este marcată Ziua mondială a sclerozei multiple. Această zi internaţională a fost instituită în anul 2009 de Federaţia Internaţională a Sclerozei Multiple (MSIF), formată din 47 de organizaţii din întreaga lume şi având relaţii de colaborare cu numeroase alte structuri similare, conform www.msif.org. Federaţia, cu sediul în Londra, desfăşoară programe şi activităţi menite să sprijine prin schimbări pozitive viaţa celor care se confruntă cu acest tip de afecţiune. Furnizează, de asemenea, numeroase resurse gratuite pentru a-i ajuta pe toţi cei care au de înfruntat zi de zi provocările generate de această boală.

Anual, sunt organizate la nivel naţional şi internaţional evenimente distincte sau parte a unor campanii dedicate pentru creşterea gradului de conştientizare publică privind scleroza multiplă şi pentru o mai bună implicare socială a factorilor decizionali şi a comunităţii în ansamblu sau la nivel individual pentru sprijinirea celor diagnosticaţi cu scleroză multiplă.

La 25 mai 2024, la Hotel Marshal Garden, din Bucureşti, are loc ediţia a şaptea a conferinţei ”World MS Day 2024 – Un parteneriat cu scleroza multiplă”, conferinţa naţională APAN, organizată de APAN România – Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative din România, potrivit https://www.caspa.ro şi https://afectiuni-neurodegenerative.ro. Acest eveniment este organizat similar unui forum dedicat de anvergură pentru persoanele cu Scleroză Multiplă, pentru familiile acestora, pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii şi pentru alte persoane interesate de această tematică, fiind un bun prilej pentru a discuta despre inovaţii şi soluţii pentru gestionarea şi tratarea acestei afecţiuni complexe, indică https://www.caspa.ro şi https://afectiuni-neurodegenerative.ro. Tema conferinţei, ”Un parteneriat cu Scleroza Multiplă”, aduce în atenţia publică importanţa marcării Zilei Mondiale a Sclerozei Multiple. Conferinţa este o foarte bună oportunitate pentru schimbul de cunoştinţe, experienţe şi resurse pentru cei care participă. În cadrul acestui eveniment vor susţine alocuţiuni persoane avizate ale domeniului, din segmentul asistenţei medicale dar şi alţi specialişti care îşi pot aduce aportul pe această tematică, menţionează portalul de internet al Comunităţii Asociaţiilor de Pacienţi – https://www.caspa.ro.

APAN România este organizaţie membră a Platformei Europene pentru Scleroza Multiplă, nonguvernamentală, apolitică şi fără afiliere religioasă, fondată în 2016, potrivit site-ului asociaţiei.

Scleroza multiplă reprezintă una dintre cele mai comune afecţiuni ale sistemului nervos central (creier şi măduva spinării), provocând dizabilitate la nivelul organismului. La nivel mondial, aproximativ 2,5 milioane de oameni se confruntă cu această boală, iar în fiecare săptămână apar câte 200 de cazuri noi, potrivit https://institutulbrainmap.ro. AGERPRES