La data de 30 octombrie, anual, este marcată Ziua pacientului cu arsuri, instituită prin Legea nr.180/2019.
Un proiect de lege pentru declararea zilei de 30 octombrie ca „Ziua pacientului cu arsuri”, semnat de mai mulţi senatori şi deputaţi PSD şi PNL, a fost depus în 2018, la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, se arată pe https://www.cdep.ro/.
Potrivit iniţiatorilor, scopul instituirii unei astfel de zile este de „a marca impactul emoţional asupra pacientului ars, impact deosebit de puternic pe o perioadă îndelungată de timp şi care presupune adâncă suferinţă şi costuri însemnate”. Ziua de 30 octombrie aminteşte de data la care, în 2015, a avut loc tragedia de la Clubul Colectiv din Bucureşti, când a avut loc cel mai mare incendiu produs într-un club din ţară şi cel mai mare accident după anul 1989, soldat cu 64 de morţi şi 163 de răniţi, după cum se arată în expunerea de motive publicată pe site-ul http://www.cdep.ro/.
Tragedia din 30 octombrie 2015 a scos la iveală deficienţele sistemului sanitar în ceea ce priveşte serviciile medicale ce se acordă marilor arşi, în sensul că niciun spital din ţară nu îndeplinea în totalitate condiţiile necesare îngrijirii acestora, neexistând o zonă de izolare protectivă pentru aceşti pacienţi.
Iniţiativa legislativă a fost adoptată de Senat, la 12 decembrie 2018, şi de Camera Deputaţilor, la 11 septembrie 2019.
Legea nr.180/2019 pentru declararea zilei de 30 octombrie – Ziua pacientului cu arsuri, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 10 octombrie 2019, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 829 din 11 octombrie 2019, potrivit http://legislatie.just.ro/.
Potrivit textului acestei legi, Ziua pacientului cu arsuri poate fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale din domeniul medical, reprezentanţe ale României în străinătate, entităţi medicale publice şi private, prin organizarea de evenimente dedicate prevenirii apariţiei de incidente care ar putea produce incendii şi ar putea conduce la rănirea gravă prin arsuri a participanţilor, precum şi îngrijirilor necesare pacientului cu arsuri. Ministerul Sănătăţii este responsabil cu coordonarea activităţii dedicate Zilei pacientului cu arsuri.
La 22 august 2023, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a semnat contractul pentru construirea Centrului de Mari Arşi în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti. Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii transmis AGERPRES, noua clădire va cuprinde două săli de operaţie pentru pacienţii cu arsuri severe, 10 paturi pentru pacienţii critici, 16 paturi ATI postcritici şi 10 paturi pentru microchirurgie şi chirurgie reconstructivă. Totodată, în cadrul centrului va funcţiona şi un nou ambulatoriu de specialitate. Valoarea investiţiei este de 56 milioane de euro şi face parte din proiectul derulat de Ministerul Sănătăţii cu Banca Mondială, iar durata de execuţie a obiectivului de investiţii este de 26 de luni.
În luna iunie a acestui an au început, de asemenea, lucrările de construcţie a Centrului de Mari Arşi de la Timişoara şi până la finalul anului urmează să fie semnat contractul pentru construirea Centrului de Mari Arşi de la Târgu-Mureş, se arată în acelaşi comunicat. AGERPRES