Asociaţia Magic, un ONG care oferă sprijin emoţional şi material copiilor cu afecţiuni grave şi părinţilor lor, anunţă rezultatele proiectului MagicHOME, la cinci ani de la iniţierea acestuia şi de la cea mai de impact campanie de crowdfunding care a avut loc în România până acum.

Anul acesta se împlinesc 5 ani de MagicHOME, proiect al asociaţiei Magic care oferă găzduire gratuită părinţilor veniţi de departe la tratament cu copiii lor grav bolnavi.

Povestea MagicHOME a pornit de la o nevoie reală: sute de părinţi ai copiilor diagnosticaţi cu cancer dormeau în maşini, pe bănci, pe holurile, spitalelor, pe scaunul de spital de lângă patul copilului, fără a avea un spaţiu în care să se odihnească, să îşi facă o cafea, să gătească, să îşi adune forţele. Existau şi părinţi care renunţau la investigaţiile sau tratamentele copiilor, din lipsa resurselor pentru cazare.

Pentru aceşti părinţi, în noiembrie 2017, 636 de oameni au stat pe un scaun 23 de zile şi nopţi consecutive (552 de ore neîntrerupte) şi au vegheat simbolic toţi copiii României aflaţi în suferinţă, în spital.

Campania s-a numit „Împreună pentru MagicHOME”, iar solidaritatea oamenilor a fost copleşitoare: în doar trei săptămâni şi două zile, din donaţii recurente, prin sms, s-au strâns banii necesari pentru construirea MagicHOME Fundeni.

Datorită acestei emoţionant desfăşurări de forţe umanitare, astăzi, proiectul MagicHOME numără 14 MagicHOME-uri, în cinci oraşe (Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Chişinău şi Viena) – care au găzduit în total, în cinci ani de proiect, 14.000 de copii şi părinţi, oferindu-le 117.302 de zile şi nopţi de cazare. Totul, gratuit.

„MagicHOME-urile nu sunt doar locuri de cazare, în care părinţii copiilor bolnavi de cancer îşi pot întinde trupurile istovite, când vin cu cei mici la tratament sau la control. Ele sunt locurile unde familiile copilaşilor grav bolnavi află că nu sunt singure în lupta lor. Locurile în care îşi descarcă temerile cele mai intime şi îşi încarcă bateriile, unde se sprijină unii pe alţii, unde întotdeauna găsesc o vorbă bună, un sfat, o îmbrăţişare, un umăr pe care să plângă. Sunt cu adevărat un refugiu şi un acasă departe de casă, pentru aceşti oameni” – Forenţa Ilie, coordonator proiect MagicHOME.