Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, copil şi text care spune „Ziua Mondială de Cruce Roșie și Semilună RoÈie #FII OM BUN Crede CPutraBinelu in Puterea Binelui 8 mai 2022 TRNE”

În fiecare an, în data de 8 mai, marcăm Ziua Mondială a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii pentru a sărbători dedicarea şi impactul a milioane de voluntari care oferă ajutor în comunităţile lor.

Fie că vorbim despre pandemia COVID-19, de evenimente meteorologice severe, de conflicte armate, de crize sau dezastre, acestea nu au cruţat practic pe nimeni în ultimii doi ani şi au afectat cel mai mult persoanele vulnerabile. Cu toate acestea, nu trebuie să căutăm prea departe pentru a găsi şi a fi inspiraţi de acte de bunătate. În această perioadă tulbure, sute de mii de persoane s-au înscris în Societăţile Naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie pentru a face voluntariat în comunităţile lor – o reţea care numără acum aproape 15 milioane de persoane.

Într-un mesaj adresat cu ocazia Zilei Mondiale a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, preşedintele Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România a declarat: ” Ziua Mondială a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii recunoaşte munca noastră pentru a face România şi lumea întreagă un loc mai bun pentru fiecare. În ultimele luni, comunităţile locale au ajutat în mod admirabil pe refugiaţii din Ucraina. Voluntarii Crucii Roşii Române sunt mereu la punctele de frontieră şi în centrele de refugiaţi, pentru a oferi protecţie, sprijin, informaţii şi articole de primă necesitate. Sunt mândră de mobilizarea umanitară pe care o văd în ţara noastră! Generozitatea societăţii româneşti mă face să cred în puterea binelui.”

Bunătatea şi Umanitatea se numără printre cele mai puternice instrumente pe care le avem în încercarea de a rezista impactului dur al conflictelor, al schimbărilor climatice, al COVID-19, de a aduce speranţă şi pentru a produce schimbare.

Mişcarea de Cruce Roşie şi Semilună Roşie este formată din Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie şi 192 de Societăţi Naţionale. Voluntarii sunt primii care răspund nevoilor, lucrând neobosit pentru a-i sprijini pe cei mai afectaţi. Aceştia se află pe teren în locurile afectate de dezastre şi conflicte, verificând vecinii şi străinii, conducându-i spre siguranţă şi îngrijire, acordând primul ajutor şi distribuind materiale umanitare esenţiale. Sunt oameni care, în mod obişnuit, îi pun pe ceilalţi pe primul loc.

În România, în decurs de un an, voluntarii Crucii Roşii Române au ajutat 1,5 milioane de persoane în timpul pandemiei COVID-19, prin intervenţia în situaţii de urgenţă, acordând şi predând primul ajutor şi sprijinind persoanele vulnerabile prin programe sociale.

În cea mai recentă criză umanitară, voluntarii şi personalul angajat al Crucii Roşii Române au oferit ajutor umanitar de urgenţă pentru 500 000 de persoane care au fugit din calea conflictului armat din Ucraina: mese calde, asistenţă medicală specializată, asistenţă psiho-socială, sprijin financiar, activităţi de socializare şi educative pentru copii, serviciul de restabilire a legăturilor de familie, transport umanitar peste graniţă.

„În fiecare zi, personalul şi voluntarii Crucii Roşii văd la faţa locului cum bunătatea alungă suferinţa, aduce alinare, luminează cele mai întunecate momente şi redă demnitatea. În mijlocul atâtor greutăţi, pierderi şi incertitudini, încurajăm oamenii din întreaga lume să creadă în puterea binelui şi să continue să dea dovadă de bunătate.” a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roşie Română.