Ziua mondială pentru terapie fizică – kinetoterapie este marcată în fiecare an la 8 septembrie, în vederea creşterii nivelului de conştientizare în privinţa rolului profesiei în menţinerea şi îmbunătăţirea mobilităţii şi independenţei individului.

Stabilită în 1996 de Confederaţia Mondială pentru Terapie Fizică (WCPT), această zi reprezintă data fondării organizaţiei, în 1951. La înfiinţare, WCPT număra 11 organizaţii membre, ajungând în prezent la peste 120 de organizaţii, ce cuprind peste o jumătate de milion de fizioterapeuţi din întreaga lume, potrivit www.wcpt.org şi https://colegiulfizioterapeutilor.ro.

Terapia fizică este una dintre profesiile aliate din domeniul sănătăţii, care, prin utilizarea forţei mecanice şi mişcărilor, remediază deficienţele şi promovează mobilitatea articulară şi funcţia motorie. Fizioterapeuţii au diferite titluri, în multe ţări fiind numiţi kinetoterapeuţi sau chiar kinesiologi, dar toate fac parte din aceeaşi profesie, menţionează site-ul https://world.physio/ro.

Prin tratament se urmăreşte ameliorarea şi tratarea simptomelor în cazul afecţiunilor musculare, metabolice (obezitatea), neurologice (accidente vasculare, Parkinson, paralizie), al tulburărilor reumatologice (poliartrita reumatoidă, coxartroza, gonartroza) sau al maladiilor congenitale (distrofia neuro-musculară, luxaţie congenitală de şold, tetraplegie) ş.a., conform site-ului https://centrokinetic.ro.

Kinetoterapia şi Terapia Fizică se folosesc însă şi în reabilitarea pacientului după o accidentare, o intervenţie chirurgicală sau o afecţiune invalidantă. Terapia fizică permite pacienţilor să evite uneori intervenţia chirurgicală, dar contribuie şi la păstrarea independenţei şi abilităţii de mişcare. Unul dintre cele mai importante beneficii ale Terapiei Fizice este că pacienţii ajung să-şi gestioneze cu mai multă uşurinţă durerea şi afecţiunile cronice. Aşadar, prin acţiunile lor, fizioterapeuţii sau kinetoterapeuţii dezvoltă, întreţin şi restabilesc capacitatea funcţională maximă a oamenilor, în circumstanţe în care mobilitatea lor este ameninţată de îmbătrânire, vătămare, durere, boli, tulburări, afecţiuni sau factori de mediu şi înţelegând că mişcarea funcţională este esenţială pentru ceea ce înseamnă a fi sănătos.

În acest an, tema principală pentru Ziua mondială pentru terapie fizică – kinetoterapie se va concentra pe artrită, cu aplecare asupra unor forme de artrită inflamatorie, inclusiv artrita reumatoidă şi spondiloartrita axială. AGERPRES

 

Sursa foto: World.physio