În 2023, o echipă de la Fundația Baylor Marea Neagră a oferit sesiuni de educație pentru sănătate adolescenților și tinerilor studenți. În cadrul activităților, cei 480 participanți au primit informații despre HIV și hepatita B și C. Activitățile au inclus evaluarea inițială a nivelului de cunoștințe, sesiuni de educație interactivă și o evaluare finală prin intermediul unui chestionar.

Mai mult de jumătate dintre participanții la activitățile de educație pentru sănătate au fost femei (adolescente și tinere cu vârste cuprinse între 14-19 ani).

Aproximativ 42% dintre participanți au auzit despre HIV și hepatite pentru prima dată pe parcursul întâlnirilor cu colegii noștri, și doar 1 din 6 (16%) participanți s-au testat anterior pentru aceste virusuri. Dintre participanții la activitățile educative, 23% cunosc o persoană care trăiește cu hepatită și doar 7% cunosc o persoană care trăiește cu HIV. Evaluarea inițială a arătat că mulți dintre elevii și studenți participanții aveau cunoștințe cu privire la severitatea percepută a acestor infecții, asocierea dintre sexul fără prezervativ și riscul de transmitere. Participanții au evaluat chiar de la începutul activităților de educație pentru sănătate severitatea percepută a transmiterii HIV ca fiind ridicată, cu un rating mediu de 3,4 din 4.

Transmițând informații corecte cu privire la riscurile și căile de infectare, reușim să contribuim la reducerea manifestării potențialelor atitudini stigmatizante în cazul interacțiunii cu o persoană care trăiește cu HIV sau cu hepatite virale B ori C. Trebuie să evidențiez și o schimbare îmbucurătoare pe care am remarcat-o în cadrul măsurătorilor de la începutul activităților: peste 90% dintre participanții la activitățile noastre ar accepta fără rezerve persoane care trăiesc cu infecții cronice în cercul lor de prieteni,” a declarat Elena Rizea, psiholog șef.

Sesiunile de educație pentru sănătate au contribuit la conștientizarea riscului de transmitere prin intermediul instrumentarului medical și cosmetic, au clarificat miturile cu privire la transmiterea HIV și a virusurilor hepatitice B și C prin intermediul sărutului, al înțepăturilor de țânțari, utilizarea în comun a tacâmurilor și veselei, ori prin mersul la piscină.

Participanții au aflat și care sunt condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca persoanele care trăiesc cu HIV să poată avea copii sănătoși. Evaluările evidențiază diferențe semnificative statistic între nivelurile de cunoștințe despre transmiterea HIV prin diferite mijloace înainte și după sesiunile de educație pentru sănătate. Liceenii au arătat niveluri ridicate de înțelegere în ceea ce privește utilizarea prezervativului și riscurile de transmitere sexuală, 96% -99% răspunzând corect la întrebările conexe.

Activitățile au contribuit la creșterea efectivă a gradului de conștientizare cu privire la riscurile omniprezente ale transmiterii HIV și hepatitelor B și C în societate. Adolescenții au înțeles că oricine se poate infecta, dar și care sunt comportamentele care îi pot vulnerabiliza. În plus, „este clar pentru echipa noastră că adolescenții și tinerii adulți sunt receptivi la informații științifice atunci când efortul de educație pentru sănătate este atent planificat și tinerii primesc explicații adaptate vârstei lor, acestea fiind urmate de discuții relaxate pe subiecte de interes pentru ei,” a declarat Iuliana Costaș, asistent social.