Nouă școli din medii defavorizate din județul Constanța au primit echipamente IT complete, din partea Asociației Dăruiește Aripi și Rompetrol. 1.197 elevi și 107 dascăli sunt beneficiarii acestei inițiative.

Sistemele IT sunt deja folosite de dascăli în predarea orelor, atât pentru elevii prezenți la școală, cât și în predarea online pentru elevii care se află în izolare la domiciliu și carantină. Astfel, inițiativa noastră întregește colectivul clasei și oferă posibilitatea accesului neîngrădit la cursuri a tuturor elevilor, indiferent de limitările generate de regulile impuse de pandemie.

Totodată, achiziția acestor echipamente complete, instalate în toate sălile de clasă din cele 9 școli oferă profesorilor posibilitatea orelor exclusiv online cu elevii lor, în cele mai bune condiții tehnice.

Acestea sunt: Albești, Aliman, Biruința, Cotu Văii, Dunăreni, Ion Corvin, Movilița, Potârnichea și Vlahi.

Am realizat acest proiect în urma discuțiilor cu reprezentantii Inspectoratului Școlar Județean Constanța, dar și în urma vizitelor pe teren, pentru a înțelege situația exactă cu care se confruntă aceste școli”, a declarat Alina Pătrăhău.

Cele 9 unități școlare au primit 44 de sisteme IT complete, fiecare cuprinzând: unități centrale, monitoare, videoproiectoare, tastaturi, camere web, routere și switch-uri. Pentru 6 din aceste unități am asigurat și conectarea la internet cu dotările tehnice aferente.

Criza generată de pandemia Covid a adus la suprafață multe din sincopele din sistemul românesc de învățământ. Viitorul unei comunități este definit de educația și sănătatea din prezent, de aceea, accesul la școală în siguranță trebuie să devină o prioritate pentru toți”, a declarat Alina Pătrăhău, fondator Dăruiește Aripi.

De mai mult de un an ne confruntăm cu o criză sanitară, cu multe resurse direcționate pentru gestionarea pandemiei. Educaţia de asemenea, o direcție strategică pentru dezvoltarea societății, este clar afectată, iar mulţi copii sunt bulversaţi de schimbări, de cursurile online, și cei din mediul rural resimt schimbările și mai mult pentru că nu au acces la tehnologie, la internet. Nu îi putem lăsa în urmă; ne dorim să oferim acces la educație de calitate pentru toți, în spiritul obiectivului de dezvoltare durabilă (#SDG4) al Națiunilor Unite” – Iskander Abdibaitov, Chief Officer Guvernanță Corporativă.

În 2020, tot cu sprijinul Rompetrol, școala din Moviliţa, jud. Constanţa, a fost conectată la internet şi dotată cu laptopuri şi retroproiectoare pentru a facilita cursurile online pentru 150 de copii înscrişi în învăţământul gimnazial.