Chiar dacă este una dintre principalele cauze de mortalitate din lumea modernă, cancerul face victime de milenii. Ziua de luptă împotriva cancerului (#StandUptoCancerDay) îşi propune să atragă fonduri pentru dezvoltarea de tratamente împotriva acestei maladii.

Cancerul este o boală cunoscută de cel puţin câteva mii de ani. Primul caz de maladie oncologică documentată provine din Egiptul Antic – un papirus ce datează din jurul anului 1500 î.Hr. descrie o femeie care suferea de o tumoare probabil canceroasă la sân.

În prezent, pe măsură ce ştiinţa a evoluat, căutarea unui tratament eficient împotriva cancerului a devenit Sfântul Graal al medicinii. Numeroase cercetări s-au focalizat asupra înţelegerii cauzelor diferitelor tipuri de cancere, precum şi asupra dezvoltării unor teste de diagnosticare precoce.

Însă oamenii de ştiinţă şi comunitatea medicală trebuie să primească finanţări pentru a-şi putea continua cercetările, iar acesta este obiectivul declarat al Zilei de luptă împotriva cancerului. În 2007 s-a născut organizaţia Stand Up to Cancer, ale cărei baze au fost puse de câteva femei ale căror vieţi au fost afectate direct sau indirect de această boală. Una dintre ele este Katie Couric, de la emisiunea Today Show a postului de televiziune NBC, al cărei soţ a murit de cancer de colon în 1998.

Până în 2021 organizaţia Stand Up to Cancer a strâns peste 746 de milioane de dolari pentru studii oncologice, iar această sumă continuă să crească. mai mult decât atât, această organizaţie a reuşit să aducă laolaltă peste 2.000 dintre cei mai buni specialişti din lume în domeniu, în scopul de a eradica această boală.