Pandemia de Covid-19 a fost o nouă provocare pentru copiii diagnosticați cu diabet zaharat tip 1 dar și pentru familiile lor, dând naștere unei situații inedite și cu multe necunoscute, recunoaște Rodica Molnar, președintele Asociaţiei Copiilor si Tinerilor Diabetici Mureş (ASCOTID).

Acești copii trăiesc mereu într-o stare de alertă maximă, deci oarecum diagnosticul i-a ajutat să facă față mai ușor situației și nu s-au pierdut cu firea, știind că viața lor depinde de modul în care își gestionează diabetul, nefiind timp de lamentări. Asociația a sistat în această perioadă activitățile, însă mediul online ne-a permis să ținem legătura cu membrii asociației prin grupurile de suport pe facebook, telefonic si prin întâlniri video, astfel că ne-am reorientat spre noile posbilități. Comunicarea în această perioadă a fost foarte importantă, unii simtindu-se izolați, iar concursurile cu premii propuse copiilor pentru a transmite un mesaj optimist, au fost foarte apreciate. Apoi, un alt moment, cred cu folos, a fost postarea unor filmări cu instructor sportiv pentru a-i învăța cum să facă mișcare într-un spațiu redus”, spune Rodica Molnar în interviul acordat portalului specializat RoDiabet.ro.

 

Lipsa banilor a fost un stres pentru părinți, mulți au făcut eforturi supraomenești

Ea completează că un rol foarte important pe care ASCOTID și l-a asumat în această perioadă a fost acela de a le aduce pacienților informații la zi, materiale elaborate de specialiști și trimiteri spre site-uri de specialitate, cu recomandări pentru a contracara stresul la care au fost supuși.

Perioada aceasta a fost grea pentru micuții sau tinerii pacienți care au fost izolați, fără să poată socializa, fără colegi și prieteni, fără mișcare, totul redus într-un spațiu închis, ceea ce a dat mari batăi de cap părinților ce au fost obligați să fie inventivi, să ajute la teme, să găsească metode atractive pentru a reduce anxietatea copiilor și refugiul în consum exagerat de alimente. Lipsa banilor a fost un stres pentru părinți, mulți au făcut eforturi supraomenești să asigurele cele necesare, însă asta o știu părinții și pacienții. Partea bună a acestei perioade a constat în petrecerea unui timp îndelungat alături de familie și poate urmărirea mai atentă a glicemiilor, implicarea familiei în managementul diabetului și multe activități comune adaptate condițiilor noi”, arată Rodica Molnar.

Aceasta arată că un chestionar realizat de asociația pe care o conduce i-a ajutat să devină mai optimiști. Dintr-un număr de 250 respondenți, doar două persoane cu diabet tip 1 au fost diagnosticate cu Covid-19, ceea ce demonstrează că un comportament echilibrat este esențial în prevenție.

 

După declanșarea stării de urgență lumea s-a panicat, știrile erau înfricoșătoare

Potrivit Rodicăi Molnar, telemedicina a fost punctul forte de care au beneficiat pacienții, reducând la maximum contactul cu alte persoane, știind că medicii diabetologi au cabinete în general în orașe. De asemenea, Ghidul pentru persoanele cu diabet elaborat de specialiști și asociațiile de pacienți a adus lămuriri în privința frământărilor din perioada izolării și distanțării sociale.

După declanșarea stării de urgență lumea s-a panicat, știrile erau înfricoșătoare și se accentua ideea că pacienții cu diabet sunt mai predispuși la a contacta Covid-19. Desigur a existat și teama de a nu găsi insuline, teste de monitorizare sau consumabile pentru pompele de insulină sau senzorii de glicemie, însă au fost cazuri izolate și asta datorită efortului comun din partea companiilor farma, medicilor de familie, diabetologilor și a rețelelor farmaceutice, care s-au organizat foarte bine. La sesizarea asociației, s-au găsit soluții pentru a asigura tratamentul absolut necesar acestor pacienți”, explică președintele Asociaţiei Copiilor si Tinerilor Diabetici Mureş.

În ceea ce privește principalele recomandări pentru membrii asociației, pentru a se proteja eficient în perioada pandemiei, Rodica Molnar spune că regulile rămân valabile în continuare: igiena strictă, tratamentul corect, monitorizarea frecventă a glicemiei, păstrarea greutății corporale, practicarea sportului sub orice forma, păstrarea unui tonus bun, comunicarea permanentă cu medicul diabetolog, evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștii în spații închise. Desigur că ei nu uită trusa permanentă ce conține cele necesare: penul sau pompa de insulină, glucometru sau senzor de glicemie, zahăr, dezinfectant, glucagon, lichide pentru hidratare, într-un cuvânt: Disciplină!

 

Proiectele ASCOTID au fost reprogramate

ASCOTID Mureș, asociație înființată în anul 2006, avea în derulare proiecte ce au fost sistate odată cu declașarea pandemiei COVID-19 și s-a reorientat astfel încât familiile fără venituri să aibă prioritate în ajutoare bănești, necesare pentru achiziționare de hrană sau teste de monitorizarea glicemiei sau materiale sanitare necesare. “Apoi, am acordat teste tinerilor fără venituri sau cazuri sociale, solicitări venind din toată țara și am asigurat masă caldă pentru persoane ce au fost silite să rămână izolate la domiciliu, fără să aibă ajutor din altă parte. Cum purtarea măștilor este obligatorie în continuare, vom asigura membrilor asociației măști și dezinfectante”, menționează Rodica Molnar.

Proiectele programate în perioada pandemiei au fost reprogramate pentru perioada următoare: Diamount Challenge 2020 va avea loc în luna iulie, un grup de 25 tineri vor urca muntii Parâng, participând la o ediție constând în 4 zile, cu trasee montane, și diferite activități educative ce îi vor ajuta să-și învingă teama de înălțime sau de efort prelungit; Dia Kids Camp va avea loc în perioada august-septembrie, unde părintii vor avea posibilitatea participării alături de copil într-o tabară de educație precum și multe alte activități de socializare.

Vestea tristă este că încă nu avem certitudinea realizării ediției cu nr. 6 a unicului eveniment sportiv dedicat atât persoanelor cu diabet cât și celor sănătoase, Ascotid Trail Race, pentru că implică participarea a peste 1000 alergători și căteva mii de spectatori și susținători. Toate proiectele vor ține cont de noile condiții impuse de perioada de pandemie, astfel încât să eliminăm orice risc, conchide liderul ASCOTID.