Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor Cronici din România au demarat cea de-a cincea ediție a campaniei de testări gratuite pentru depistare a cancerului de sân „Nu am făcut destul”, campanie adresată femeilor din mediul rural, din zonele care au acces mai greu la servicii medicale.

După ce anul trecut campania s-a desfășurat în cinci județe din Moldova, anul acesta, este avută în vedere zona Ardealului, fiind vizate localități din județele Alba, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Cluj și Sibiu.

Testările sunt efectuate de către medici și voluntari de la Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj, care fac controale la sâni (palpare, ecografie, dacă e cazul, şi trimitere pentru mamografie gratuită), la inimă (tensiune, puls, EKG, se măsoară vârsta arterelor), la plămâni (spirometrie, se măsoară vârsta plămânilor), la aluniţe (dermatoscopie, verificare pentru cancerul de piele) şi pentru depistarea diabetului (măsurarea glicemiei).

O primă acțiune în cadrul campaniei din acest an a avut loc în două sate din Alba, iar rezultatele deja sunt îngrijorătoare. Astfel dintre cele 128 de femei testate, 15 au fost depistate cu suspiciuni serioase de cancer la sân fiind îndrumate către investigații mai amănunțite. „La Ighiu au fost 11 femei care au fost depistate cu suspiciuni serioase de cancer la sân, astfel că medicii au recomandat, în funcţie de caz, mamografie sau biopsie, ambele fiind asigurate de noi. La Bistra au fost 4 femei care au fost depistate cu suspiciuni serioase de cancer la sân, și în această situație, recomandarea medicilor fiind, mamografie sau biopsie, în funcție de caz. De asemenea, la Bistra, medicul dermatolog a diagnosticat o pacientă cu risc crescut de cancer la piele”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Acesta a mai precizat că la testările gratuite se pot prezenta și bărbați, având în vedere că acestea vizează și consultații la inimă, plămâni, control dermatologic și măsurarea glicemiei.