Cea de-a doua ediţie a Congresului Naţional de Îmbătrânire Activă, eveniment organizat de Asociaţia Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, va avea loc pe 3 septembrie, la sala Rondă a Grand Hotel Bucharest.
În cadrul evenimentului va avea loc şi Gala de premiere a modelelor de bune practici în promovarea conceptului de îmbătrânire activă din România. Vor fi recompensate 10 organizaţii şi proiecte de succes dedicate persoanelor vârstnice. În holul Sălii Ronde va fi vernisată şi prezentată Expoziţia de Fotografie „Seniori de colecţie” dedicată Galelor „Seniori de colecţie”.
La eveniment sunt aşteptaţi să participe Marcel Ciolacu – primul ministru, Mircea Abrudean – secretar general, Guvernul României, prof. univ. dr. Luiza Spiru – preşedinte Fundaţia Ana Aslan Internaţional, Alexandra Dobre – preşedinte Asociaţia Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, Alexandru Rafila – Ministerul Sănătăţii, Simona Bucura Oprescu – Ministerul Muncii, Bogdan Dumea – secretar de stat, Ministerul Cercetării, Inovaţiei şi Digitalizării, Bogdan Simcea – secretar de stat, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Mihai Alexandru Ghigiu – şeful Cancelariei Primului Ministru. Moderatorul evenimentului va fi jurnalista Mihaela Bîrzilă.
„Dezideratul acestui eveniment este şi acela de a demonstra nevoia existenţei mai multor Centre de Zi pentru seniori! Anul viitor vom deschide şi noi un astfel de centru, iar anul acesta vom lansa în premieră două proiecte foarte importante, de mare impact: Albumul Seniori de colecţie – o încununare a celor 22 de Gale Seniori de colecţie cu invitaţi de excepţie pe care le-am iniţiat şi organizat şi Campania Naţională Securitatea cibernetică, în rândul vârstnicilor”, a declarat Alexandra Dobre, preşedinte, Asociaţia Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.
La Congresul Naţional de Îmbătrânire Activă 2024 vor fi prezente şi aproximativ 450 de persoane, dintre care 70% sunt seniori; aceştia vor participa la dezbateri şi vor veni la rândul lor cu propuneri şi soluţii privind îmbătrânirea care nu este doar o etapă finală a vieţii, ci o oportunitate de a trăi activ fiecare moment al zilei.
„În cele două zile pline de informaţii şi interacţiuni importante, putem afla cum să îmbătrânim activ şi sănătos, ce politici publice se realizează în acest sens, ce spun experţii despre longevitate şi care sunt pilonii conceptului de îmbătrânire activă. Acest eveniment nu reuneşte doar experţi şi cercetători în domeniul îmbătrânirii, ci împlineşte dorinţa noastră comună de a promova senectutea cu încredere şi cu un spirit activ. Este o invitaţie la a înţelege că vârsta nu este o limită, un număr, ci un motiv în plus de a explora, învăţa şi trăi în profunzime. Într-o lume în care îmbătrânirea este adesea percepută în societate ca un declin, ca un regres, ca un îndemn la izolare şi singurătate, Congresul Naţional de Îmbătrânire Activă aduce în prim-plan ideea că, înaintarea în vârstă poate genera contribuţii semnificative la dezvoltarea societăţii. Suntem mândri să facilităm această schimbare de paradigmă şi vă invităm să fiţi din nou, cu toţii, parte din această evoluţie pozitivă”, a mai spus Alexandra Dobre. AGERPRES