Guvernul a adoptat, în cadrul ședinței de guvern de astăzi, studiul de fundamentare pentru construirea, în parteneriat public-privat, a primei bănci de sânge, plasmă umană şi celule stem din România. În continuare, Comisia Națională de Strategie și Prognoză va atribui contractul de parteneriat public-privat.

Valoarea aproximativă a investiției este de 180 de milioane de euro fără TVA, iar durata estimată de realizare și operare a proiectului este de 35 de ani.

”Banca națională de sânge, plasmă umană și celule stem va fi alcătuită din fabrica de procesare a plasmei umane care reprezintă 70% din valoarea totală a investiției, respectiv 594 milioane lei, fără TVA, adică contravaloarea lucrărilor de construcții și a echipamentelor și dotărilor, laboratorul și depozitul central al băncii, care reprezintă 12% din valoarea totală a investiției, respectiv 106 milioane lei, fără TVA, contravaloarea lucrărilor de construcții și a echipamentelor și dotărilor, și centrele de transfuzii, cele de colectare plasmă și centrele de colectare celule stem și măduvă osoasă a căror modernizare necesită investiții reprezentând 7% din valoarea totală a investiției, adică 63 milioane lei, fără TVA. Totodată, în cadrul proiectului se are în vedere și transferul de tehnologie – licențe de producție, patente, atestate și certificări – care reprezintă 11% din valoarea totală a investiției”, potrivit documentului.

Materialul integral este disponibil pe www.rohealthreview.ro.