Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înalt Prea Sfinţitul Teofan, a oficiat, pe 8 august, slujba de sfinţirii unei clinici medicale specializată în îngrijiri paliative din municipiul Botoşani. ÎPS Teofan a subliniat, în cuvântul său, că modul de îngrijire a persoanelor vârstnice, a persoanelor cu dizabilităţi şi a copiilor arată nivelul de civilizaţie a unei societăţi.

A fost deschisă prima clinică medicală de îngrijiri paliative din municipiul Botoșani - MedicalManager.ro

„Normalitatea unei familii, normalitatea unei comunităţi, normalitatea unei ţări, nivelul ei de civilizaţie se arată printre alte lucruri, dar, îndrăznesc a spune, cum societatea respectivă ştie să se îngrijească de copii, de bătrâni şi de persoane cu handicap. (…) Este atât important să înţelegem ce se întâmplă în viaţa unor bătrâni neputincioşi, şi noi vom fi aceia într-o bună zi, ce se întâmplă în viaţa unor persoane care nu au un picior, o mână, nu au un ochi, nu le mai judecă mintea şi toţi putem fi într-o bună zi într-o asemenea situaţie. De aceea, mă bucur şi eu, cum vă bucuraţi şi dumneavoastră, că din când în când mai apar aşezăminte precum acesta, de care ţara are foarte mare nevoie pentru a vieţui în normalitatea unei ţări cu adevărat civilizate”, a afirmat mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Clinica Medicală „Sfântul Nicolae” a obţinut autorizaţie de funcţionare din partea Ministerului Sănătăţii, fiind prima astfel de clinică din Botoşani.

„Îngrijirile paliative nu se fac de o singură persoană. Este o echipă multidisciplinară care implică medic, asistent, infirmier, asistent social, psiholog, preot sau reprezentantul altor culte, care împreună îngrijesc pacientul. Nu trebuie lăsat omul să îşi petreacă ultimele momente în suferinţă”, a declarat medicul de îngrijiri paliative Alina Ciurariu.

Noua clinică, care va asigura servicii pentru 50 de persoane vârstnice, a fost înfiinţată de Asociaţia Structura de Economie Socială „Bio Cleaning Nord” Botoşani. AGERPRES