În cadrul celei de-a VI-a Conferințe Naționale de Cancer pulmonar și celei de a XII-a Conferințe Naționale de Bronhologie ale Societății Române de Pneumologie (SRP), care au avut loc la hotel Crown Plaza București, în perioada 8-11 noiembrie, a fost lansat ghidul: Cancerul pulmonar-recomandări de diagnostic și tratament.

Doamna Prof. Ruxandra Ulmeanu și doamna Conferențiar Petronela Fildan, coordonatori ai acestui ghid (alături de Prof. Florin Mihaltan și Prof. Roxana Nemeș) au subliniat de ce trebuie acordată o atenție aparte cancerului pulmonar, această formă de cancer, între toate neoplaziile, aflându-se pe primul loc ca risc de mortalitate. Datorită unei evoluții silențioase și nespecifice, neoplasmul pulmonar se depistează extrem de târziu, în stadii foarte avansate ale bolii (75% stadii inoperabile la depistare) cu o supravieţuire la 5 ani extrem de redusă, sub 15%. Depistarea precoce crește spectaculos supraviețuirea pacienților cu cancer pulmonar la 5 ani .

Colectivul de autori reunește, o echipă largă interdisciplinară de specialiști cu experiență amplă în acest domeniu, care actualizează reperele de diagnostic și tratament pentru cancerul pulmonar în anul 2023.

În ultimii 10 ani s-a produs o adevarată revoluție în abordul acestei afecțiuni, diagnosticul detaliat al cancerului pulmonar (inclusiv teste moleculare) permițând abordul terapeutic personalizat și prelungirea supraviețuirii pentru pacienți. Sperăm ca astfel, în viitorul apropiat, dintr-o afecțiune incurabilă, cancerul pulmonar va deveni o afecțiune cronică.

 

Sursa: Nord – Grupul Medical Provita