Campania de informare „Noua rutină de sănătate” privind importanţa testării în cazul bolilor virale, inclusiv COVID-19, a fost lansată de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Societatea Naţională de Medicina Familiei, Institutul Naţional de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’ şi Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale ‘Victor Babeş’.
Campania ‘Noua rutină de sănătate’ îşi propune ca, prin încurajarea testării COVID-19 de la primele simptome, să promoveze un comportament responsabil prin evitarea contactului cu alte persoane în cazul unui test pozitiv şi contactarea medicului de familie pentru monitorizare/direcţionare către Centre de evaluare, dacă este cazul.
„În acest fel, pe de o parte cei infectaţi cu virusul COVID-19 vor beneficia de tratament corespunzător, evitând complicaţiile bolii sau efectele pe termen lung ale acesteia, iar pe de altă parte vor proteja categoriile de persoane vulnerabile – bolnavii cronici, vârstnicii, gravidele – predispuse să dezvolte forme grave ale COVID-19”, susţin reprezentanţii COPAC.
Totodată, campania vizează un demers „mai larg” de educaţie a populaţiei privind importanţa testării pentru diagnosticarea unor boli infecţioase, precum HIV, HPV, tuberculoză sau hepatitele.
„Fiecare dintre noi trebuie să fie responsabil şi implicat în prezervarea sănătăţii lui şi a persoanelor apropiate. În acest scop, este crucial să creştem nivelul de cunoştinţe al populaţiei privind sănătate, oferind informaţii pe subiecte de interes,’traduse’ în limbaj simplu, uşor de urmărit şi înţeles. În sprijinul acestei campanii vine expoziţia interactivă 3D „Atlasul Virusurilor”, deschisă în perioada 20 octombrie – 13 noiembrie 2022 în cadrul Muzeului temporar Art Safari. Aceasta oferă vizitatorilor informaţii ştiinţifice din domeniul medical, prezentate într-un format atractiv, cu privire la caracteristicile a 8 virusuri dintre cele mai frecvente şi a efectelor acestora”, se mai arată în comunicat. AGERPRES