În decursul ultimului an, s-au identificat mai mulți factori de risc în cazurile critice de Covid-19: vârsta peste 65 ani, boli asociate (diabet zaharat, boli pulmonare, cancer, boli cardiovasculare), fumatul și nu în ultimul rând malnutriția. Se știa deja, din multiple studii clinice anterioare, ca rata de supraviețuire în ATI este direct corelată cu malnutriția pacienților.

De aceea, atât în cazul infecției active, cât și în recuperare, trebuie pus accent pe aportul nutrițional adecvat. Se cunoaște faptul că malnutriția prelungește semnificativ perioada de spitalizare în cazul pacienților Covid: de la o medie de 15 zile la pacienții cu status nutrițional normal până la 27 zile la cei cu diagnostic de malnutriție.

O treime dintre pacienții Covid din cadrul unui studiu recent (“the NUTRICOV study”) au prezentat semne de malnutriție, iar un sfert dintre participanții la studiu aveau chiar malnutriție severă.

 

Recomandările experților ESPEN (Societatea Europeană de Nutriție Enterală și Parenterală) pentru managementul nutrițional al pacienților cu infecție Sars-Cov-2 reprezintă un ghid practic cu etape ce trebuie urmate progresiv:

 1. Screening pentru malnutriție, cu precădere în cazul pacienților vârstnici sau polimorbizi;
 2. Optimizarea statusului nutrițional energetic și proteic prin alimentație, sub îndrumarea unui specialist;
 3. Suplimentarea cu vitamine și minerale: vitamina A, D, Zn, Se, etc;
 4. Administarea de suplimente nutriționale orale atunci când pașii anteriori nu asigură un aport nutrițional caloric și/ sau proteic adecvat;
 5. Administrarea de formule enterale pe sonda sau chiar nutriție parenterală în cazul unui răspuns nutrițional insuficient determinat de etapele anterioare;

În ceea ce privește optimizarea statusului nutrițional, recomandările sunt de a acoperi un necesar energetic între 27-30 kcal/kg corp/zi și un necesar proteic de minim 1 g/ kg corp/ zi.

Ca atare, pentru pacienții COVID-19, fie tratați acasă sau internați, ESPEN (Societatea Europeană de Nutriție Enterală și Parenterală) recomandă dietele hipercalorice si hiperproteice (1). Pentru pacienții care nu ating aceste praguri nutriționale din alimentație, se recomandă suplimentarea cu soluții de nutriție enterală, iar de prima elecție sunt Suplimentele Nutriționale Orale, cum este Remune™. Acesta are eficacitate țintită în afecțiunile pulmonare, dovedită prin 2 studii clinice recente.

Remune™ este aliment destinat unui scop medical special, formulat specific pentru pacienții cu afectare pulmonară. Are la bază suc natural de fructe (86% din compoziție), este bogat în acizi grași ω-3 și proteine de înaltă calitate.

 • Concentrația mare de EPA&DHA (2 g/ fl) din ulei de pește norvegian, protejat împotriva oxidării, reduce inflamația și poate ajuta oxigenarea (1,2).
 • Izolatul proteic din zer este sursa completă de aminoacizi li este element esențial în sinteza proteică li menținerea masei musculare (1,2,3).
 • Adaosul de Vitamina D în cantitate mare (10 micrograme/ fl) modulează funcia imunitară (1)  și previne oboseala și depresia.

În cadrul a douĂ studii clinice recente (2,3), Remune™ a demonstrat următoarele beneficii:

 • Creșterea concentrațiilor plasmatice de Acizi grași ω-3 și Vitamina D;
 • Ameliorarea sindromului inflamator sistemic;
 • Reducea dispneei de efort și a stărilor de oboseală;
 • Complianța, toleranța și siguranța crescute;
 • Creșterea ratei de supraviețuire și a calității vieții.

 

Pentru detalii suplimentare, vizitati https://magazin-bbraun.ro/nutritie-solutii-enterale/929-supliment-nutritional-remune.html

 

(1) ESPEN expert statements and practical guidance for nutritional management of individuals with SARS-CoV-2 infection, Clinical Nutrition 39 (2020) – 1631-1638

(2) Safety and Tolerability of Targeted Medical Nutrition for Cachexia in Non-Small-Cell Lung Cancer: A randomized, Double-Blind, Controlled Pilot Trial  –  Alessandro Laviano, Philip C. Calder, Annemie M. W. J. Schols, Fredrik Lonnqvist, Maria Bech & Maurizio Muscaritoli

(3) Targeted medical nutrition for cachexia in chronic obstructive pulmonary disease: a randomized, controlled trial – Philip C. Calder, Alessandro Laviano, Fredrik Lonnqvist, Maurizio Muscaritoli, Maria Ohlander, Annemie M. W. J. Schols