A şasea ediție a Academiei de Hemofilie şi-a redeschis porțile în data de 8 iulie 2021 la Poiana Brașov, după o pauză de un an impusă de pandemia Covid-19.

Proiectul psihoeducațional Academia de Hemofilie este organizat anual de Asociația Națională a Hemofilicilor din România (ANHR) și este un program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie şi alte coagulopatii rare  din România și a părinților lor, dar și a adulților cu hemofilie, cu boala von Willebrand şi alte deficienţe de coagulare. Timp de şase zile, până pe 14 iulie, participanţii au avut, ca de fiecare dată, un program intens de lucru. Nimeni însă nu s-a plâns. Toţi cei prezenţi, pacienţi, părinţi, medici, experţi, s-au bucurat nespus că au reuşit să se reîntâlnească fizic, într-un număr mare, în deplină siguranţă, după o pauză atât de mare.

Au continuat şi anul acesta activitățile de consiliere psihologică și formare profesională, sesiunile de informare medicală. Dar, trebuie subliniat că această ediţie a şasea a Academiei de Hemofilie a pus accentul pe activitățile de fiziokinetoterapie. A fost prezentă o echipă, compusă din kinetoterapeut şi fizioterapeut, care a lucrat cu pacienţii mici şi mari. Medicul specialist a făcut ecografii articulare copiilor şi adulţilor pe baza protocolului HEAD-US. Astfel, pentru prima oară, Academia de Hemofilie a inclus un program complex de reabilitare. Nu au lipsit, bineînţeles, nici activitățile care vizează creșterea capacității de reprezentare şi afirmare a comunității persoanelor cu tulburări de coagulare din România.

Iată cum a arătat ediția 2021:

  • 80 de participanți (incluzând invitații și echipa!);
  • 150 de teste rapide efectuate;
  • 40 de sesiuni individuale ecografii articulare (HEAD-US);
  • 30 de beneficiari sesiuni individuale fizioterapie, consiliere și sesiuni kinetoterapie de grup;
  • 8 ore sesiuni medicale alături de medici specialiști;
  • 10 ore de activități de comunitate organizate.

La finalul ediţiei, domnul Nicolae Oniga, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Hemofilicilor din România, a mulţumit tuturor participanţilor pentru încrederea acordată şi pentru entuziasmul care a făcut această ediţie deosebită şi împreună cu întreaga echipă a mulţumit tuturor medicilor şi experţilor care le-au fost alături ca de fiecare dată, voluntar şi cu mult drag: Prof. Daniel Coriu, dr. Adriana Diaconu, dr. Cristina Tărniceriu, dr. Melen Brînză, dr. Horațiu Vultur, dr. Marius Geantă, rez. Alexandra Totoianu, psihoterapeut Ioana Lepădatu, asist. medical Mariana Niculae, asist. medical Emilia Asan, asist. medical Doinița Șerban, kinetoterapeut Bogdan-Alexandru Petrică, asist. Fizioterapeut Geta Constantin.

Partenerii alături de care ANHR desfăşoară programul de ani de zile sunt Aqua Carpatica, Cofetăria Cafina şi InoMed.

Sponsorii Academiei de Hemofilie 2021 au fost: Platinum – Pfizer, Gold – Takeda, Silver – Sobi şi NovoNordisk.

Detalii despre ce s-a întâmplat în fiecare zi a Academiei de hemofilie pot fi găsite accesând link-ul https://www.facebook.com/academiadehemofilie