Joi, 7 noiembrie 2019, între orele 09.30 – 12.30, în Holul central al Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel nou” din Suceava, specialiștii Centrului Județean AntiDiabet, su susținerea platformei www.RoDiabet.ro și a companiei Novo Nordisk sărbătoresc Ziua Mondială a Diabetului cu o campanie gratuită de testare a glicemiei.

14 Noiembrie este Ziua Mondială a Diabetului începând din anul 1991, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății și a Federației Internaționale de Diabet. Pentru că diabetul zaharat este deja o epidemie mondială, în această zi se desfășoară cea mai mare campanie de conștientizare a diabetului, prin care se aduce la cunoștința publicului și factorilor de decizie, importanța Prevenirii apariției diabetului zaharat, complicațiile acestuia și cum poate fi ținută sub control această afecțiune de către persoana deja diagnosticată.

Tema pentru Ziua Mondială a Diabetului în 2019 este Familia și diabetul, o acțiune destinată să atragă atenția asupra efectelor acestei grave afecțiuni în rândul copiilor și adulților.

Familia este suportul esențial pentru persoanele cu diabet de tip 1 sau tip2, prin abordarea acelorași obiceiuri alimentare sănătoase, prin aderarea la activitatea fizică zilnică, cu mișcare cel puțin 30 minute în fiecare zi, cu menținerea greutății corporale normale și evitarea factorilor de risc (stres, fumat, alcool).  Simbolul acestei campanii de informare asupra diabetului zaharat este cerculețul albastru.

Sunt frecvente situațiile când această afecțiune este descoperită întâmplător, când sunt deja au apărut complicații mari. De aceea, testarea este extrem de importantă, oferind o șansă la viață.

Comunitatea diabetologilor români celebreaza această zi, de 14 noiembrie, prin Congresul Federației Române de Diabet. Mai mult, a fost luată decizia ca întreaga săptămână premergătoare zilei de 14 noiembrie, să fie organizate în Centrele de Diabet din țară, evenimente dedicate prevenției acestei boli.

La nivel mondial sunt deja 450 milioane persoane cu diabet zaharat și se apreciază că în 2045 vor fi peste 650 milioane de persoane afectate de diabet.

În România, conform studiului PREDATORR, coordonat de d-na Prof. Maria Moța, sunt înregistrate 1,8 milioane persoane cu diabet zaharat, iar în zona Bucovinei prevalența este cea mai mare din țară, de 12,8 %.

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au un risc de 3-4 ora mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, față de restul populației, iar acestea reprezintă principala cauză de deces, atingând un procent de peste 60%. Prevenirea complicațiilor cardio -vasculare este prin urmare o prioritate, atât pentru reducerea mortalității și a complicațiilor invalidante ale diabetului zaharat, cât și a reducerii poverii financiare asupra societății.

”La nivelul Centrului Județean Antidiabetic Suceava, care face parte din structura Spitalului Sf.Ioan cel Nou Suceava, sunt înregistrate 43. 698 fișe dedicate pacienților afectați de diabet. În fiecare an sunt diagnosticate în jur de 2000 cazuri noi, iar medicamentos sunt tratați 20524 pacienți, la nivelul anului 2018” a declarat dr. Gabriela Crețeanu, coordonatorul Centrului Județean Antidiabetic din Suceava.

Preocuparea întregii echipe medicale a Centrului AntiDiabetic Suceava, diabetologi și asistenți educatori,  este de a preveni apariția complicatiilor și de Educare a persoanei cu diabet zaharat și a familiilor lor.

De asemenea, medicii diabetologi din CAD Suceava organizează manifestări științifice cu specialitățile conexe, pentru abordarea corectă, interdisciplinară, a pacientului cu diabet zaharat.

CAD Suceava, împreună cu conducerea Spitalului Sf. Ioan cel Nou Suceava și  cu susținerea platformei www.rodiabet.ro și a companiei Novo Nordisk, organizează joi, 7 noiembrie 2019, între orele 09.30 -12.30, în Holul Central al Spitalului, acțiunea de Depistarea a Diabetului, cu recoltarea gratuită de glicemii și oferirea de informații despre această boală și despre un mic dejun sănătos.