Cu ocazia Zilei Modiale a luptei împotriva Cancerului, medicul Adrian Wiener a declarat pe pagina de facebook că această boală reprezintă “o dramă personală pentru fiecare pacient și o povară emoțională enormă pentru familii întregi”.

Acesta menționează că în calitate de medic, a trăit aceste drame alături de pacienți, într-un sistem sanitar de multe ori defectuos. “Am văzut deznădejde, suferință, dar și multă solidaritate, curaj și o putere incredibilă.”

În aceeași postare, deputatul Adrian Wiener afirmă faptul că patologiile sunt în centrul priorităților la nivel de Uniune Europeană, iar Comisia Europeană propune acțiuni concrete și politici publice eficiente pentru lupta împotriva cancerului, cum ar fi:

  • O generație fără tutun în 2040;
  • Eliminarea cancerelor asociate virusului HPV – cancerul de col uterin la care România are cea mai mare incidență și mortalitate din UE;
  • Screening și depistare precoce pentru 90% din populația țintă pentru cancerele de sân, de colon și de col uterin în perioada 2021-2025;
  • Consolidarea și actualizarea permanentă pentru screeningul și depistarea precoce a cancerelor de prostată, plămân sau stomac;
  • Rețea europeană de clinici de excelență în oncologie în fiecare stat membru cu strategii și protocoale convergente;
  • Înființarea unui “registru al inegalităților” în vederea ajustării răspunsului comun european în lupta împotriva cancerului.

De asemenea, Wiener declară, în finalul postării, că “toate aceste măsuri vor trebui aplicate și în România. Pacienții oncologici duc o luptă teribilă cu boala. Nu au nevoie de încă o luptă cu sistemul.”