O băutură alcoolică zilnică pentru femei sau două pentru bărbați ar putea fi bună pentru sănătatea inimii, în comparație cu a bea mai mult sau a nu bea deloc. Dar, deși există unele dovezi despre felul în care consumul moderat de alcool ar putea preveni atacurile de cord, acum un studiu clinic randomizat, dublu-orb, cu 100 de pacienți bolnavi de inimă a adăugat o nouă tușă conturului dezbaterii privind alcoolul și bolile de inimă.

Cercetătorii UC San Francisco au descoperit că alcoolul are un efect imediat asupra inimii la pacienții cu fibrilație atrială (AFib), cea mai frecventă tulburare a ritmului cardiac care pune viața în pericol.

În studiu, publicat online pe 27 ianuarie 2021 în Jurnalul Colegiului American de CardiologieElectrofiziologie Clinică, proprietățile electrice care determină contractarea mușchilor inimii s-au modificat imediat la pacienții care au fost repartizați aleatoriu la o perfuzie de alcool menținută la limita inferioară a intoxicației legale, comparativ cu un număr egal de subiecți de control care au primit în schimb o perfuzie placebo.

Potrivit autorului principal al studiului, Gregory Marcus, MD, profesor de medicină în Divizia de Cardiologie la UCSF (University of California San Francisco Parnassus Campus)„Impactul acut al expunerii la alcool este o reducere a timpului necesar pentru ca anumite celule musculare ale inimii din atriul stâng să se recupereze după ce au fost activate electric și să fie gata a fi activate din nou, în special în venele pulmonare care se golesc în atriul stâng.”

„Deși studiile epidemiologice au găsit o asociere între consumul de alcool auto-raportat și dezvoltarea unui diagnostic de fibrilație atrială, al nostru este primul studiu care indică un mecanism prin care un factor de stil de viață poate modifica acut proprietățile electrice ale inimii pentru a crește șansa unei aritmii “, a spus MarcusAceleași modificări cauzate de perfuzia de alcool în studiu au fost asociate mai devreme cu episoade de AFib în modele anterioare de calculator și studii pe animale, a spus el.

În AFib, pomparea ordonată a sângelui prin atrii, camerele superioare ale inimii, este întreruptă. Pomparea în mod normal este condusă de unde regulate de conducere a semnalului electric de-a lungul circuitelor bine călătorite care se formează în inimă între celulele din țesutul muscular, dar în AFib proprietățile electrice se schimbă în atrii și semnalele electrice se deplasează haotic prin mușchii camerelor, toate acestea putând conduce și perpetua valurile de activare electrică. Ca urmare, atria pompează sângele ineficient. Cei care sunt afectați de AFib pot simți că inima flutură, bate sau sare bătăile.

Numărul persoanelor din SUA cu AFib se apropie de 12 milioane, iar această condiție medicală duce la 454.000 de spitalizări anual, potrivit Centrelor pentru Controlul Bolilor cu Prevenire. AFib contribuie la aproximativ 158.000 de decese din SUA în fiecare an și este o cauză principală de accident vascular cerebral, deoarece cheagurile de sânge se pot forma în interiorul atriilor predispuse la fibrilație. Mai frecvent AFib provoacă oboseală, slăbiciune, amețeală, senzație de cap ușor, dificultăți de respirație și dureri în piept.

Pacienții din studio au fost supuși tuturor unei proceduri standard programată de „ablație a cateterului”, cea mai eficientă metodă de suprimare a episoadelor de fibrilație atrială. Această procedură vizează eliminarea conexiunii electrice între venele pulmonare și atriul stâng, aceeași zonă observată ca fiind expusă la alcool în studiul actual.

Pregătirea pentru operația de ablație a necesitat deja amplasarea cateterelor și electrozilor în camerele inimii pentru a monitoriza ritmul inimii și a distruge țesutul vizat. Pentru studiu, investigatorii au măsurat perioada refractară necesară pentru recuperarea celulelor înainte de a putea transmite din nou semnalele electrice, precum și viteza de conducere a semnalului de la un punct la altul din inimă. De asemenea, au aplicat un stimul pentru a crește foarte mult probabilitatea de a induce un episod AFib tranzitoriu.

Viteza conducției electrice prin camerele superioare nu s-a modificat semnificativ în studiu, dar în comparație cu placebo, perfuzia cu alcool a dus la o reducere medie de 12 milisecunde în perioada refractară pentru țesutul din vena pulmonară și, de asemenea, a redus perioada refractară în mai multe locuri de-a lungul atriilor. În timpul procedurii, numărul de episoade AFib induse nu a diferit semnificativ între grupurile de perfuzie cu alcool și placebo.

”Am fost capabili de a induce AFib la un număr mare de pacienți în ambele grupuri, dar metodele noastre artificiale de a induce AFib se poate să fi copleșit orice diferențe observabile între grupuri,” a spus Marcus. ”Alternativ, s-ar putea să existe o întârziere între modificarea proprietăților electrice cauzate de alcool și probabilitatea crescută de a declanșa AFib.”

”Pacientii ar trebui sa fie conștienți că alcoolul poate avea efecte imediate care se așteaptă să crească riscul de aritmii,” concluzionează Marcus.

 

Sursă articol medicaxpress.com