Analizele recomandate de medicul de familie în scop preventiv pot să depăşească plafonul şi nu mai sunt legate de acesta, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Există în noul contract-cadru o prevedere privind analizele care sunt efectuate în scop preventiv. Pacienţii au dreptul să facă aceste analize în scop preventiv. Analizele recomandate de medicul de familie în scop preventiv pot să depăşească plafonul, nu mai sunt legate de plafon. (…) Trebuie să înţelegem că pentru fiecare tip de afecţiune, probabil că trebuie să reglăm şi cu medicii de familie astfel încât să existe o programare a pacienţilor către investigaţii, pentru că peste tot în lume există ceea ce numim noi liste de aşteptare. Este bine ca omul să meargă la analize când este planificat”, a explicat ministrul, într-o declaraţie acordată la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila”.

Potrivit ministrului, starea de sănătate a românilor se va schimba „semnificativ” prin dezvoltarea programelor de prevenţie şi depistarea precoce a bolilor.

„Starea de sănătate a românilor nu se va schimba semnificativ decât dacă facem noi împreună cu tot personalul medical, dezvoltăm programele de prevenţie prin care oamenii merg să îşi controleze starea de sănătate şi depistarea bolilor este precoce, tratamentul este mult mai uşor şi lucrul acesta îmbunătăţeşte calitatea vieţii, speranţa de viaţă şi durata vieţii sănătoase”, a explicat Alexandru Rafila. AGERPRES