Alexandru Rafila, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi copreşedinte al Grupului pentru Combaterea Cancerului din Parlament, a atras atenţia asupra faptului că morbiditatea şi mortalitatea determinate de bolile oncologice sunt în creştere, evidenţiind în context importanţa resursei umane calificate.

„Din nefericire, şi în România, şi în multe alte ţări, cancerul e o pr oblemă de sănătate publică în creştere. Morbiditatea şi mortalitatea determinate de cancer sunt în creştere şi atunci trebuie să avem o viziune, un plan şi mai ales să putem să îl implementăm. Toată lumea a discutat despre alocarea de resurse, accesul la medicamente sau terapii inovatoare, accesul la diagnostic. Sigur, prevenţia o discutăm de foarte mult timp şi la cancer, dar şi în alte zone ale sănătăţii publice, dar aş vrea să vă aduc în atenţie un lucru care mie mi se pare extrem de important: fără resurse umane calificate, suficiente şi care să fie şi distribuite la nivel naţional cât de cât echilibrat, toate celelalte elemente despre care am discutat nu cred că vor fi operaţionale”, a arătat el în cadrul conferinţei de lansare a proiectului „Împreună Învingem Cancerul”.

Rafila a subliniat importanţa unei politici de resurse umane, în condiţiile în care accesul la medici oncologi este limitat, mai ales în anumite zone din ţară.

„Accesul la medicii oncologi care fac radioterapie, chimioterapie este destul de limitat şi sunt multe zone din ţară care sunt descoperite şi probabil că şi o politică de resurse umane, nu numai de pregătire, dar şi de ‘containment’, adică de oferire a unor condiţii de muncă atrăgătoare celor care termină aceste specialităţi medicale, cred că este esenţială, dacă vrem să avem un plan naţional de control al cancerului care să fie încununat de succes”, a spus el.

Adrian Streinu-Cercel, preşedinte al Comisiei pentru sănătate din Senat, a subliniat importanţa legislaţiei, care să aibă prevederi clare legate de screening, diagnostic, tratament sau monitorizare şi follow up.

„Nouă ne lipseşte o componentă deosebit de importantă în terapia cancerului, respectiv protonoterapia şi nu prea face nimeni vorbire de această terapie, care este absolut revoluţionară şi este o terapie care este punctiformă, nu mai produce daune în jurul leziuni şi al zonei de iradiere şi care ar trebui introdusă în România. De patru ani de zile am tot depus pe la guvernele României o clinică în care există, pe lângă boli infecţioase, evident, inclusiv partea de oncoterapie şi protonoterapie. Toată lumea a zis: ‘Bravo, ce frumos e planul’. Nu s-a întâmplat nimic”, a spus el.

Streinu Cercel a menţionat că parlamentarii intenţionează să lucreze la o serie de legi, precum a cancerului sau a bolilor rare. De asemenea, a propus includerea farmaciilor în programele de screening.

„Trebuie să dezvoltăm împreună o serie de politici cât se poate de clare. Vă dau exemplul Germaniei. Germania primeşte orice moleculă nouă, dă banul care trebuie, dar în spate are politici prin care scade costurile la celelalte medicamente. Noi nu am pus un astfel de mecanism în funcţiune, pentru că noi vrem să fim tot timpul sub preţul cel mai mic al Uniunii Europene. Stricăm şi pieţele altora şi nu avem nici noi medicamente, ceea ce ne pune într-o situaţie foarte delicată. Cred că în această zonă va trebui să fim foarte atenţi şi să mergem mai departe. Vorbind de screening, acesta trebuie să se facă peste tot. Dacă vreţi, inclusiv la nivel de farmacii. Putem să definim ‘point of care’ la nivel de farmacii, pentru că au posibilitate, pot să o facă, sunt chestii care se citesc relativ repede şi putem să facem asta dacă vrem să facem o evaluare mult mai rapidă a stării de sănătate din punct de vedere al bolii oncologice în ţara noastră”, a declarat senatorul. AGERPRES