Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că anul 2025 ar putea fi anul reformelor cele mai consistente în sănătate.
„Vă asigur că toate aceste modificări de substanţă ale modului de finanţare a sistemului de sănătate, fie că discutăm despre alimentarea resurselor la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate sau discutăm despre modul de finanţare a spitalelor sau eventual o să discutăm şi despre politica de rambursare prin evaluarea prin HTA sau a politicii de preţ, în momentul de faţă se finalizează un proiect derulat cu Banca Mondială pentru ca să venim şi aici cu o gândire axată şi pe ceea ce se întâmplă în alte ţări europene, în momentul de faţă cred că anul 2025 poate să fie anul reformelor cele mai consistente în sistemul de sănătate”, a afirmat Rafila, la conferinţa „Industria farmaceutică, partener strategic al statului în sănătate”.
Potrivit acestuia, a fost uşurată legislaţia care ar trebui să accelereze accesul la studii clinice în România. „Încă mai sunt probleme cu partea de bioetică. Dar ştiţi că ei sunt la Academia de Ştiinţe Medicale şi acolo sper să putem să facem paşi concreţi în sensul alocării unor posturi, ca Academia de Ştiinţe Medicale să poată să angajeze şi personal administrativ”, a susţinut ministrul.
El a spus că există deschidere inclusiv prin acordarea de facilităţi fiscale, în funcţie de performanţă, pentru companiile care produc medicamente.
„În România sunt cel puţin 20 de fabrici de medicamente, cu o singură excepţie – toate sunt controlate de companii private şi atunci interesul nostru şi eu spun că există deschidere inclusiv prin acordarea unor facilităţi în funcţie de performanţă, încât şi în România să dezvoltăm această industrie care din punctul meu de vedere este esenţială şi din punct de vedere economic şi din punct de vedere strategic”, a arătat Rafila. AGERPRES