Integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte tipuri de activităţi ale sistemului de sănătate este absolut necesară, întrucât „nu funcţionează separat”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF).

Mă bucur că avem parteneri profesionişti la nivelul Departamentului pentru Situaţii de urgenţă. Este domnul doctor Arafat, care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani, dar în mod evident discutăm despre o activitate medicală iar responsabilitatea – atât în faţa profesioniştilor din sănătate, cât şi în faţa opiniei publice – este a Ministerului Sănătăţii. Sunt partenerii noştri, SMURD este o structură a DSU care şi-a făcut foarte bine datoria. Eu întotdeauna le voi mulţumi public pentru tot ceea ce au făcut şi pentru ceea ce fac, dar integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte servicii pe care le oferă, de urgenţă prespitalicească sau unităţi de primiri urgenţe sau compartimente de primiri urgenţe cu celelalte tipuri de activităţi ale sistemului de sănătate este absolut necesară, pentru că nu funcţionează separat. Ele trebuie să funcţioneze integrat, iar lucrul acesta trebuie să fie o politică de sănătate a statului român, care nu trebuie să ţină cont de persoanele care ocupă într-un moment sau altul o poziţie de demnitate publică în aceste domenii, ci trebuie să ţină cont de nevoia oamenilor din România de a beneficia de servicii de sănătate. Nu aş vrea să fie interpretat într-un fel ceea ce am spus eu”, a afirmat Rafila.

Acesta a spus că a recunoscut public meritele şefului DSU, Raed Arafat, care a făcut o treabă „excelentă” în organizarea serviciilor medicale de urgenţă, însă acestea „trebuie integrate” la nivelul Ministerului Sănătăţii.

„Am recunoscut şi recunosc public toate meritele domnului doctor Arafat, care a făcut o treabă excelentă în organizarea serviciilor medicale de urgenţă, dar ele trebuie integrate la nivelul Ministerului Sănătăţii şi lucrul acesta cred că este clar pentru toată lumea”, a mai spus ministrul Sănătăţii. AGERPRES